hitteschouw, spoor, rails, Strukton Rail

Extra maatregelen op het spoor vanwege hitte

ProRail en NS nemen de komende dagen extra maatregelen om storingen door het warme weer te voorkomen. Op het Nederlandse spoor zijn er gemiddeld meer defecten doordat de rails bijvoorbeeld kwetsbaar is voor uitzetting. Storingsploegen staan op verschillende plekken in het land stand-by om waar nodig bij te springen. De NS heeft de dienstregeling in de Randstad vrijdagmiddag uitgedund. Volgens de vervoerder is dat gedaan om eventuele storingen sneller op te kunnen lossen.

Er staan vijf locomotieven klaar om eventuele gestrande treinen zo snel mogelijk weg te slepen.

Hitteschouw

Bij aanhoudende hitte met meer dan 25 graden controleren inspecteurs van ProRail voortdurend de ligging van het spoor, ook wel hitteschouw genoemd. De inspecteurs hebben de afgelopen dagen al veel risicovolle trajecten geschouwd.

Het staal van de spoorstaven kan bij extreme temperaturen uitzetten. Vooral spoorbruggen moeten dan extra in te gaten worden gehouden omdat de kans bestaat dat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten.

Bermbrand

Bij warm weer kan een vonk in een droge berm een bermbrandje veroorzaken, bijvoorbeeld als de trein moet remmen. De bermen worden daarom tijdig gemaaid. Bij werkzaamheden zoals het slijpen van het spoor wordt een brandwacht ingezet.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.