Internationale prijs voor energiezuinig spoorsysteem

De European Railway Energy Settlement System heeft een internationale prijs gewonnen met een systeem waarmee infrastructuurbeheerders en spoorondernemingen energieverbruik en CO2-uitstoot kunnen verminderen en geld besparen. Aan het winnende Erex-project werkten ook infrastructuurbeheerders Infrabel (België), Jerbaneverket (Noorwegen), Trafikverket (Zweden) en Banedanmark (Denemarken) mee.

Het Erex-project kreeg in Venetië de UIC Sustainability Award in de categorie ‘Energy and CO2’. Concreet worden er energiemeters in het tractiemateriaal geïnstalleerd, die het werkelijke verbruik van de trein registreren. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar een centrale server.

Verbruiksgegevens

Erex verzamelt de data van deze energiemeters en stelt aan de hand van de bijhorende GPS-gegevens vast in welk land het verbruik plaatsvond. De info wordt vervolgens doorgestuurd naar de betrokken infrastructuurbeheerder die zo beschikt over de juiste verbruiksgegevens voor zijn facturatie aan de spoorondernemingen.

De spooroperatoren betalen op die manier enkel voor hun werkelijk verbruik en kunnen besparen op hun energierekening. Dit laat ook een nauwkeurige analyse toe op basis waarvan de spooroperatoren hun bestuurders opleiden om energiezuinig te rijden en zo nog minder energie te verbruiken.

Infrastructuurbeheerders

Het is ook mogelijk voor infrastructuurbeheerders van ander landen om gebruik te maken van Erex.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.