Opening TechniekFabriek, NedTrain

Treinonderhoudsbedrijf NedTrain opent eigen vakschool (Video)

NS-dochter NedTrain heeft de vakschool opnieuw leven ingeblazen. Minister van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opende op 29 augustus in Amsterdam de TechniekFabriek, een tweejarige mbo-opleiding voor treinmonteurs. Vijftig leerlingen zijn afgelopen maandag begonnen met hun opleiding bij locaties van NedTrain in Amsterdam en Zwolle. Van Bijsterveldt: “Het bedrijfsleven neemt hiermee zelf het heft in handen om het tekort diverse branches tegen te gaan.”  Van Bijsterveldt: “Het is mooi, maar ook belangrijk werk. Naast gespecialiseerd, technisch vernuft vereist het verantwoordelijkheid. Daarom integreert NedTrain de veiligheidsaspecten heel stevig in de opleiding.”

Honderd procent baangarantie

De jongeren worden opgeleid tot juniormonteur op mbo-niveau 2. Het gaat om een leerwerktraject met een honderd procent baangarantie. Volgens woordvoerder Annelies van Ek van de TechniekFabriek mogen de jongeren na het afronden van hun opleiding zelf kiezen waar ze gaan werken: “We willen graag dat de jongeren bij NedTrain aan de slag gaan, maar ze zijn vrij om na het afronden van hun opleiding bij een ander bedrijf te gaan werken. We vinden het vooral belangrijk dat ze voor techniek kiezen.”

We vinden het belangrijk dat de jongeren voor NedTrain kiezen dat jongeren voor de techniek kiezen. Ze hoeven niet voor NedTrain te kiezen.”

Jongeren kozen de laatste jaren steeds minder voor techniek waardoor er een tekort is aan monteurs. Daarnaast speelt de vergrijzing een rol. Van Ek: “De gemiddelde leeftijd van treinmonteurs ligt rond de 48 jaar.”

Bedrijfsleven neemt heft in handen

Ongeveer driehonderd jongeren hadden zich aangemeld. Uiteindelijk zijn er vijftig jongeren geselecteerd, waaronder twee meiden. 25 jongeren gaan naar de TechniekFabriek in Amsterdam en 25 starten bij de locatie in Zwolle. De jongeren zijn in de leeftijd van 15 tot 22 jaar. Van Ek: “Een 15-jarige jongen was zo enthousiast dat we hem wel moesten aannemen. Voor hem is het werkleertraject wel enigszins aangepast omdat hij nog geen nachtdiensten mag draaien.”

Van Bijsterveldt: “Vakopleidingen binnen een bedrijf zoals de TechniekFabriek zijn een  betrekkelijk nieuwe, maar populaire aanvulling op bestaande het bestaande aanbod op het mbo-niveau 2 en 3. Het bedrijfsleven neemt hiermee zelf het heft in handen om het tekort in het bedrijf of diverse branches tegen te gaan in nauwe samenwerking met het onderwijs.”

Voorliefde voor spoorbranche

Volgens directeur Michiel van Roozendaal van NedTrain is de opening van de TechniekFabriek een mijlpaal voor de NS en het technisch onderwijs in Nederland. “Samen met ROC Twente en de gemeentes Amsterdam en Twente is ons het gelukt om in korte tijd twee techniekfabrieken uit de grond te stampen.”

De 18-jarige Patrick Gutte is een van de leerlingen van de nieuwe opleiding. De voorliefde voor de spoorbranche gaat in zijn familie van generatie op generatie, want zijn vader en grootvader komen ook uit de spoorbranche. “Toen ik klein was werd ik door mijn vader wel een meegenomen op de trein. Ik vond dat toen al leuk. En mijn opa nam me mee naar treinbeurzen.”

NedTrain

Treinonderhoudsbedrijf NedTrain heeft 3500 medewerkers die op 40 locaties in Nederland werkzaam zijn.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.