Stoomtrein spoort niet goed: Doetinchem Stoomstad afgelast

Het evenement Doetinchem Stoomstad op 25 en 26 augustus is van de baan. Het bestuur van het Openbaar Vervoer Museum heeft besloten het stoomweekend af te blazen omdat het van ProRail geen toestemming kreeg om een trein van Stoom Stichting Nederland (SSN) in te zetten. Het assentellersysteem van ProRail weet geen raad met dit materieel.

Grote trekker van het stoomweekend zou een treinstel worden, getrokken door een stoomlocomotief met twee authentieke Belgische rijtuigen en twee originele Duitse rijtuigen type Bm, ondersteund door een dieselloc. Testritten met de trein vorige week op het baanvak tussen Zevenaar en Winterswijk waar de stoomtrein op 25 en 26 augustus zou gaan rijden, leidden tot verstoringen op het spoor. Seinen sprongen onverwacht op rood en overwegen gingen spontaan dicht.

Assentellersysteem

Een paar jaar geleden heeft ProRail op dat traject een nieuw computergestuurd assentellersysteem in gebruikgenomen. Daardoor ontstonden bij stoomweekend in 2010 ook al  vergelijkbare problemen met het materieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) dat het museum bij voorgaande edities inhuurde. Volgens ProRail reageert het assentellersysteem niet goed op stoomtreinen. Daar is het ook nooit voor ontworpen.

De problemen met het materieel van VSM zijn uiteindelijk opgelost doordat ProRail aanpassingen heeft gedaan in zijn systeem. Ook voor de treinen van SSN zouden aanpassingen gedaan moeten worden, maar die zijn vragen volgens een ProRail-woordvoerder tijd. Daarover moeten het museum en ProRail nog overleg hebben.

Alternatief programma te kort dag

Het museum heeft nog overwogen om net als voorgaande jaren alsnog historische treinen te zetten van de VSM. Die treinen rijden inmiddels probleemloos. Het bestuur vond het echter te kort dag om een compleet nieuw evenement op te zetten, vooral omdat de organisatie volledig gebeurt met vrijwilligers.

“Natuurlijk doet ons dat zeer, temeer omdat wij nu vele duizenden bezoekers moeten teleurstellen. Echter ons argument is: we doen het goed of we doen het niet”, aldus bestuurslid en woordvoerder Leo ten Have.

Hij gaat ervan uit dat er volgend jaar weer gewoon een nieuwe editie plaatsvindt van Doetinchem Stoomstad.

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Stoomtrein spoort niet goed: Doetinchem Stoomstad afgelast”

john|16.08.12|16:47

Ik vind het beschamend dat we in de spoorsector nu al zo ver ‘gevorderd’ zijn dat spoorinfra niet ontworpen blijkt om bruikbaar te zijn voor spoorwegmaterieel in het algemeen, maar alleen voor bepaalde typen materieel. Als een spooraannemer straks een keer een werktrein met een vijfassige kraan die lijn op stuurt slaan de assentellers vast ook weer op hol. En voordat Arriva straks met zijn nieuwe materieel komt (afwijkend van de Syntus treinen) moet er zeker ook weer proefgereden worden?

Simon|18.08.12|19:55

‘Plandampf’ zoals bij onze oosterburen, waarbij stoomlocomotieven af en toe “ter lering en vermaak” in de dienstregeling meelopen, kunnen we hier dus voorlopig wel vergeten.
De recente detectieproblemen met de dieselloctypen G1206 en G2000 roepen natuurlijk ook vragen op over de inzetbaarheid van ‘normaal’ spoorwegmaterieel in Nederland.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.