Gevaarlijke stoffen, goederentrein

Spoorvervoerders vrezen capaciteitslimiet door nieuwe wet

Werkgeversvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vreest dat de wet Basisnet voor een capaciteitslimiet bij de spoorvervoerders gaan zorgen. De Tweede Kamer heeft deze week de wet Basisnet aangenomen. Deze wet zorgt voor een verbetering van de veiligheid bij gevaarlijke transport over het spoor.

KNV ondersteunt de extra veiligheidsmaatregelen die de Tweede Kamer met deze wet wil gaan nemen. Spoorvervoerders zijn volgens KNV echter bang dat diverse amendementen en moties ertoe leiden dat hun initiatieven om met innovaties de veiligheid van het vervoer te verbeteren, teniet worden gedaan.

Volumebeperkingen vervoerders

De wet betekent volgens de werkgeversvereniging een capaciteitslimiet die vooral op langere termijn zorgen baart. Volgens KNV betekent de wet Basisnet dat er minder routes mogen worden gebruikt. Tegelijkertijd krijgen vervoerders volumebeperkingen. Zowel vervoerders als het bedrijfsleven zouden vrezen dat met name de chemische industrie in Nederland geïsoleerd raakt.

KNV secretaris Spoorgoederenvervoer, Johan ter Poorten: “Als ik nu op het punt zou staan om te investeren in een chemische fabriek, terwijl ik weet dat er over tien jaar een probleem is om het Europese achterland te bereiken, dan zie ik er vanaf. Een langetermijnvisie is noodzakelijk”.

“Geen bebouwing op goederencorridors”

Een van de amendementen die werd aangenomen, regelt dat een deel van de veiligheidswinst gebruikt kan worden voor extra bebouwing langs het spoor. KNV vreest echter dat die veiligheidswinst met dicht gebouwde spoortrajecten weer verdwijnt. De werkgeversvereniging vindt dat er geen bebouwing op de goederencorridors moet komen. Volgens KNV blijft Nederland alleen op die manier een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de industrie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.