Loc Janinen Strukton Rail met zonnepaneel

Strukton Rail wil zonnecollectoren op meerdere locomotieven

Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van Loc Janine van Strukton Rail zijn gedaald dankzij een zonnecollector waarmee het voertuig is uitgerust. Daarom gaat Strukton Rail een vervolgfase in van de proef die begin dit jaar gestart is.

De opzet van de zonnecollector was in eerste instantie om de accu van de locomotief op spanning te houden, zodat de accu bij langere stilstand niet meer leeg zou lopen. De volgende stap was om ook allerlei apparaten, zoals verwarming en verlichting, in de locomotief op te kunnen starten op de energie van het zonnepaneel zonder de locomotief te hoeven starten en zonder gebruik te hoeven maken van een aggregaat.

Vervolgproef

Dat is inmiddels gelukt, laat Ben Kosse, hoofd Technische Dienst van Strukton Rail Equipment in Zutphen, weten. Dat de zonnecollector het brandstofverbruik en daardoor ook de CO2-uitstoot terugdringt staat wel vast, maar Strukton wil nu graag weten met hoeveel. In een tweede fase van de proef worden de prestaties van Loc Janine precies vergeleken met die van een andere locomotief zonder zonnepaneel. Kosse: “Dan kunnen we aantonen hoeveel reductie we hebben. Meten is weten.”

Uiteindelijk wil Strukton Rail meerdere locomotieven voorzien van zonnecollectoren. “Ik denk dat we daar eind 2012 begin 2013 een heel eind mee zijn, afhankelijk natuurlijk van de beschikbaarheid van alle locomotieven in onze nieuwe werkplaats in Zuthpen”, aldus Kosse. Hoeveel Strukton Rail daarmee straks in totaal kan besparen op brandstof kan hij nog niet inschatten. De vervolgproef moet daar meer uitsluitsel over geven. In die proef moet ook duidelijk worden of het huidige type zonnepaneel voldoet of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Kosse: “Helaas past er nog maar één paneel op, maar dat geeft al een enorme boost.”

Monteur

Het idee om een zonnecollector op het dak van een locomotief te plaatsen is ooit bedacht door Pascal Slapman, een van de monteurs van Kosse in Zuthpen. De ideeëncommissie zag mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en zo ontstond uiteindelijk de proef met Loc Janine.

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.