trein, NS, stoptrein, intercity, spoor, rails

Bijna-botsing bij Utrecht lijkt op ongeluk Amsterdam

Vier dagen na het ongeluk bij station Amsterdam Centraal was het bijna opnieuw raak. Twee treinen botsten bij Utrecht woensdag aan het einde van de middag net niet op elkaar, doordat een van de machinisten op tijd een noodstop kon maken.

Het incident in Utrecht lijkt sterk op het ongeluk in Amsterdam, schrijft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Wissel

Een stoptrein passeerde een rood sein en reed vervolgens een wissel kapot. De wissel stond geopend voor een werktrein die vanaf de andere kant naderde. Door een noodstop kon een botsing voorkomen worden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en ProRail zijn bezig met eerste onderzoeken naar de toedracht van de bijna-botsing in Utrecht. Eerder deze week vroeg Schultz van Haegen aan ProRail naar aanleiding van de treinbotsing in Amsterdam, waarbij één dode en ruim honderd gewonden vielen, om op korte termijn maatregelen te nemen.

FNV Spoor

FNV Spoor dringt erop aan dat het veiligheidssysteem op het spoor op korte termijn wordt aangepast. In een reactie op het ongeluk in Amsterdam stelt bestuurder Roel Berghuis dat de verbeterde versie van het ATB-systeem (Automatische Trein Beïnvloeding) overal op het spoor moet worden ingevoerd. Nu is dat nog niet het geval.

“Wij roepen alle organisaties die het spoor een warm hart toedragen op een coalitie te vormen die zich gaat inzetten voor veilige spoorwegen”, aldus Berghuis in een open brief.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Bijna-botsing bij Utrecht lijkt op ongeluk Amsterdam”

René Vink|26.04.12|16:33

Hoeveel veiliger wil je het hebben?? Het van 21-4 was de eerste onder reizigers sinds 1993. In die tijd vielen 17.000 doden in het wegverkeer. Door gericht investeren het dodental op overwegen gedaald van 60 naar 20 per jaar. Dát zijn resultaten. Ik hoop nooit meer een ongeval mee te maken maar ik snap de terughoudendheid van de politiek wel bij zo’n veiligheid. Aan de andere kant: gewoon doen want de invoering van ERTMS gaat zeker nog 20 jaar duren. ATB heeft tenslotte ook 30 jaar geduurd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.