koperdiefstal

OM eist gevangenisstraffen voor koperdiefstal op spoor

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Arnhem onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen twee koperdieven. Door het stelen van honderden meters aan koperen kabels op het spoor bij Zevenaar in januari van dit jaar, hebben ze het treinverkeer in gevaar gebracht.

Tegen een 35-jarige man uit Kapel-Avezaath eiste het OM vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De andere verdachte, een 24-jarige man uit Tiel, hoorde vijftien maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen.

Railbreukbeschermingskabel

Een van de kabels die de mannen hebben meegenomen is een railbreukbeschermingskabel, een belangrijk veiligheidsmechanisme. Dat rekende de officier van justitie hen zwaar aan. Een jaar voordat de mannen betrapt werden op koperdiefstal botsten op vrijwel dezelfde plek bij het spoor in Zevenaar een passagierstrein en een goederentrein op elkaar doordat een soortgelijke railbreukbeschermingskabel ontbrak.

“Er is in de afgelopen jaren genoeg aandacht geweest voor de risico’s die ontstaan door te knoeien met koperen kabels. Als je dat dan toch doet, aanvaard je willens en wetens het gevaar dat kan intreden. Een botsing tussen twee treinen kan ernstige gevolgen hebben, dan hebben we dit weekend wel weer gezien. Onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn daarom op zijn plaats”, aldus de officier van justitie.

De politie kwam de dieven op het spoor nadat monteurs op 16 januari ontdekten dat er koperen kabels ontbraken en los lagen. Toen de politie die plek ’s nachts ging observeren, betrapte ze de mannen op heterdaad. In hun auto lag vijfhonderd meter aan kabels, waaronder de kabel die eerder die dag door monteurs was vervangen.

Maatregelen

Het treinverkeer heeft veel last van koperdiefstal. In 2011 werd er ruim vijfhonderd keer koper gestolen op het spoor, zo blijkt uit cijfers van ProRail. Dat aantal neemt al jaren toe. Koperdiefstal kost jaarlijks zo’n 13 miljoen euro aan materieel- en herstelkosten. Dat bedrag is inclusief diefstal tijdens bouwprojecten. ProRail bindt de strijdt met koperdiefstal onder meer aan met hekken, camera’s, beveiligers en sinds kort met struikelmatten bij overwegen.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.