Treinaanrijding Leiden

Rover wijt treinaanrijding in Leiden aan gladheid

Reizigersorganisatie Rover vermoedt dat gladde sporen waarschijnlijk de oorzaak zijn van de aanrijding dinsdagmiddag tussen twee passagierstreinen op station Leiden Centraal. De NS vindt die uitspraak voorbarig.

Bij het ongeval botste een sprinter met lage snelheid tegen een stilstaande trein die leeg was en gereed stond om gekoppeld te worden met een aankomende trein. Twee reizigers die op een balkon stonden kwamen ten val bij de aanrijding en raakten lichtgewond.

Eerst stoppen

Rover wijt de aanrijding aan gladheid. “Dat type materieel is nogal glijgevoelig”, meent een woordvoerder. “Als het spoor half nat is, heb je de meeste kans op doorglijden.” Rover vindt dat NS treinen in het algemeen het beste eerst kan laten stoppen om de passagiers eruit te laten en ze pas daarna kan koppelen met een andere trein. De NS kan nog niets zeggen over de oorzaak van de aanrijding en wacht de lopende onderzoeken af.

De botsing is het derde incident in drie jaar tijd op station Leiden Centraal. Eén van de twee andere incidenten leek op het ongeval van dinsdag. Er was eveneens een lichte aanrijding tussen een aankomende sprinter en een leegstaande trein. Het andere ongeval betrof een trein die door een stootblok reed.

Onderzoeken

De Spoorwegpolitie en de Inspectie Leefomgeving en Transport doen onderzoeken naar de aanrijding. In die onderzoeken wordt ook gekeken of de drie incidenten verband houden met elkaar.

Het treinverkeer heeft weinig hinder ondervonden van de aanrijding. Alleen tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn reden er korte tijd minder treinen.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.