Historische vatenwagen

Restauratie vatenwagen net voor Museumweekend klaar

De Stichting Museumbuurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen heeft er weer een nieuwe attractie, net voor het landelijk Museumweekend op 14 en 15 april: een traditionele vatenwagen met zuurpotten.

De wagen werd vroeger gebruikt door de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ). De trein vervoerde logen en zuren, die in vaten of potten van aardewerk zaten en afgesloten waren met een speciale deksel. Het legen gebeurde pneumatisch. De vaten- of pottenwagen was bekleed met hout en teer, ter bescherming tegen gemorste vloeistof. Vatenwagens hebben tot het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw dienstgedaan. Daarna werden ze vaak omgebouwd tot ketelwagen.

Akzo Nobel

Het museum beschikte al over het originele onderstel van een traditionele vatenwagen van de KNZ, tegenwoordig Akzo Nobel. Anderhalf jaar geleden ontstond het plan om de vatenwagen terug te brengen in de originele staat. Vervolgens is het onderstel gerestaureerd en de opbouw gereconstrueerd door vrijwilligers van de MBS. Akzo Nobel leverde financiële en praktische ondersteuning.

Eerder deze week is de gerestaureerde vatenwagen in gebruik genomen. Tijdens het Museumweekend is de wagen te bekijken. Het is de bedoeling dat de trein later ook gaat rijden op de spoorlijn van MBS: een deel van de voormalige spoorlijn die Twente met Winterswijk verbond.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Restauratie vatenwagen net voor Museumweekend klaar”

Kuldeepsingh|11.06.12|06:14

Hej Erik och Lars m fl bekanta. Gratulerar till att den nya Eka-sidan e4r up and runnnig. Snyggt och innehe5llsrikt.Kul att se att ni e4r med i processen, jag antar att det inneburit en hel del samarbete med AkzoNobel i Holland, ff6rutom med Anna m fl. Det ser ut att ha ge5tt bra och blivit snyggt.En liten detalj, Learn more about Expancel gav inte mycket info om vad det handlar om. Men det e4r ni kanske inte inblandade i. Sje4lv bygger jag hus pe5 Orust, i ste4llet ff6r web och trivs ve4ldigt bra med det.Be4sta he4lsningarErik

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.