Algemeen directeur John Voppen van ProRail

ProRail gaat bij overheid pleiten voor compensatie vervoerders

Volgens ProRail is indexatie van de spoorsector nodig omdat de prijzen voor materialen en diensten blijven stijgen. ProRail gaat nu bij de overheid streven naar compensatie voor de vervoerders. CEO John Voppen: “We pleiten met de vervoerders bij het ministerie voor een subsidie, om zo de prijsstijging ongedaan te kunnen maken.”

ProRail zegt zelf niks te kunnen doen aan de hogere kosten om gebruik te kunnen maken voor het spoor. John Voppen, die te gast was bij BNR, zegt dat ProRail zich heeft te houden aan de Europese regels voor verbruikersvergoeding. “Maar we pleiten er enorm voor dat die prijsstijging niet doorberekend wordt en de vervoerders er geen last van hebben”, aldus Voppen.

Ook vergoeding voor goederenvervoerders

De stijging die ProRail doorvoert komt uit op twaalf procent. ProRail wil niet alleen dat persoonsvervoerders worden gecompenseerd, maar doelt ook nadrukkelijk op een vergoeding voor de goederenvervoerders. “Daar zijn de marges heel klein. We willen er echt alles aan doen om het competitief te houden voor hen. Maar dit geldt ook voor reizigersbedrijven”, aldus Voppen tegenover BNR.

“Ministerie van IenW zal instemmen”

Voppen denkt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uiteindelijk wel zal instemmen met een compensatie voor de spoorsector. “We hebben allemaal hetzelfde doel: de groei van de mobiliteit voor elkaar krijgen.”

Lees ook:

Coronasteun behouden om de doelstellingen voor 2030 te bereiken: werkt dat?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.