Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers tijdens een coronapersconferentie, foto: ANP

Rutte en Kuipers kondigen versoepelingen aan in persconferentie

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Dat betekent dat er meer reizigers van het OV gebruik zullen maken.

Dinsdag wordt het besluit hierover pas officieel genomen, maar Rutte kondigde vorige week al aan optimistisch te zijn over de ruimte om regels los te laten. Na versoepelingen eerder deze maand bleek uit cijfers ook al dat weer Nederlanders meer met het openbaar vervoer reisden.

Kabinet kiest voor sluitingstijd 22.00 uur

Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat het OMT had geadviseerd om zaken slechts toe te laten tot 20.00 uur open te blijven, maar het kabinet lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. Het OMT adviseert ook om publiek toe te staan bij sportwedstrijden.

Daarnaast zeggen de experts in het adviesteam dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

Aantal besmettingen loopt op

De regels rond quarantaine staan in de belangstelling, omdat het aantal besmettingen snel oploopt. Als te veel mensen thuis moeten blijven door een besmetting of nauw contact met iemand die is besmet, dreigen sectoren in problemen te komen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen om een verruiming van de regels voor werkenden, en waarschuwen dat straks “half Nederland op de bank zit zonder klachten”.

Het hoge aantal besmettingen leidt ook tot problemen in de teststraat. De GGD’en kunnen niet meer mensen testen dan nu gebeurt, liet de overkoepelende organisatie maandag weten.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.