ÖBB-directeur Andreas Matthä herkozen als CER-voorzitter

In de Poolse stad Gdansk is ÖBB-directeur Andreas Matthä maandag herkozen als voorzitter van de Gemeenschap van Europese Spoorweg- en Infrastructuurondernemingen (CER), de belangenbehartiger van de spoorsector bij de EU. De uitverkiezing viel samen met de aankomst in de stad van de Connecting Europe Express (CEE), met onder andere EU Transport-Commissaris Walter Goetz aan boord.

Ook de raad van bestuur van de CER werd in Gdansk voor nog eens twee jaar bevestigd. President-directeur Marjan Rintel van NS is een van de bestuursleden. Matthä startte in januari 2020 als voorzitter en was daarvoor vice-voorzitter van CER. In de komende twee jaar wil hij voortborduren op het enthousiasme dat het Europese Jaar van het Spoor volgens hem teweeg heeft gebracht.

Gelijk speelveld

De belangrijkste aandachtsgebieden voor de CER de komende twee jaar zijn aanpassingen aan het Trans-Europees transportnetwerk TEN-T, de Green Deal, de Fit for 55-maatregelen, through-ticketing voor internationaal treinverkeer en een gelijk speelveld voor spoorgoederenvervoerders, aldus de directeur van het Oostenrijkse staatsspoorbedrijf ÖBB.

De Connecting Europe Express (CEE) is een speciaal samengestelde trein als onderdeel van het Europees Jaar van het Spoor 2021. De trein vertrok eerder deze maand vanuit Lissabon en eindigt zijn reis op 7 oktober in Parijs. In de vijf tussenliggende weken doet de trein 100 Europese steden aan.

CEE in Amsterdam

Op zondagmiddag 3 oktober wordt de CEE rond 13.30 uur in Amsterdam verwacht. Ter gelegenheid daarvan organiseert Railforum een innovatie- en netwerklunch. De trein zal verder stoppen in Rotterdam, Den Haag Hollands Spoor en Amersfoort.

De CER zelf zal de CEE opnieuw verwelkomen in Straatsburg op 6 oktober. Dan worden leden van het Europees Parlement uitgenodigd om een kijkje te nemen in de rijdende expositie- en congresruimte.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.