ProRail en andere infrabeheerders gaan zich inzetten voor brede welvaart

De integratie van de hyperloop, met de buis tussen het spoor en de snelweg

Pier Eringa, oud-topman van ProRail en onlangs opgestapt als algemeen directeur van vervoersbedrijf Transdev, heeft namens het samenwerkingsverband Next Generation Infrastructures (NGinfra) een oproep gedaan om meer oog te hebben voor brede welvaart. De groep wil dat investeringen in infrastructuur niet alleen gedaan moeten worden omwille van economische groei.

Volgens Eringa willen de bedrijven “met de samenleving een nieuw verhaal ontwikkelen voor een veerkrachtiger en duurzamer economie.” Met andere woorden, de infrabeheerders willen af van het idee dat de voorspoed van een land alleen maar op te maken valt uit economische groeicijfers en het BNP.

Klimaatvraagstuk

Zo willen de infrabeheerders dat er meer aandacht komt voor de rol die infrastructuur kan spelen in het klimaatvraagstuk en de bijdrage die het kan leveren aan het anders inrichten van de samenleving. Daarom willen ze ieder jaar openheid geven over hun inzet voor het realiseren deze brede welvaart, schrijft Eringa in het Leidsch Dagblad.

NGinfra vertegenwoordigt Alliander, Port of Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat, Schiphol Group en Vitens. Samen met Enexis Groep, Gasunie, Groene Netten/MVO Nederland, Port of Amsterdam en Tennet schaart NGinfra zich daarom achter het Verbond Brede Welvaart.

“Nu is het moment om ons te richten op brede welvaart. Dat betekent: niet alleen meer kijken naar wat ons economische voorspoed brengt, maar ook naar andere terreinen die de moeite waard zijn. Zoals natuur, klimaat, onderwijs, inclusie en gezondheid”, schrijft Eringa. De coronacrisis heeft de noodzaak van brede welvaart alleen maar onderstreept, zegt de bestuurder.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.