ERA-directeur Josef Doppelbauer

ERA onderzoekt veiligheidscultuur Europese railsector

De Europese Union Agency for Railways (ERA) gaat in juni onderzoek doen naar het veiligheidsbewustzijn van de spoorsector in EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Alle spoorprofessionals uit die landen kunnen hieraan meedoen. Geïnteresseerden die willen deelnemen dienen zich hier voorafgaand voor aan te melden. Dat kan tot 10 februari.

ERA initieert de komende jaren diverse initiatieven om de veiligheid in het Europese spoorwegsysteem verder te verbeteren. Er wordt onder meer onderzocht hoe spoorbedrijven veiligheid kunnen embedden in hun organisatie en het kunnen promoten onder medewerkers. Er worden trainingen georganiseerd en vertegenwoordigers van de spoorsector gaan met elkaar in gesprek over hoe de veiligheidsmaatregelen praktisch geïmplementeerd kunnen worden.

Veiligheidsbewustzijn

Een van de initiatieven is de studie naar het veiligheidsbewustzijn in de spoorsector die in juni wordt uitgevoerd. De European Rail Safety Climate Survey (ERA-SCS) zal elektronisch beschikbaar zijn in 22 Europese talen. Het is de bedoeling dat de analyse een database over risicoperceptie door spoorprofessionals oplevert. ERA verwacht dat dit voor een “aanzienlijke vooruitgang in de veiligheidscultuur in heel Europa” mogelijk kan maken.

Deelnemende vakprofessionals en organisatie die meedoen ontvangen een analyse op maat op basis van de input van hun personeel. Geïnteresseerden kunnen zich tot 10 februari aanmelden via de website van ERA.

Zustervakblad RailFreight besteedt vrijdag in een nieuwsuitzending aandacht aan de initiatieven om de veiligheid in de Europese spoorsector verder te verbeteren. De uitzending is vanaf 13.00 uur live te bekijken vanaf het YouTube kanaal van RailFreight Live.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.