Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Minister van Nieuwenhuizen krijgt dubbelrol in demissionair kabinet

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt tijdelijk het beheer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over. Daarmee is ze de vervanger van minister Eric Wiebes, die besloot niet terug te keren in het demissionair kabinet dat vrijdag is ontstaan na de val van het kabinet-Rutte III. 

Van Nieuwenhuizen wordt ook demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. De VVD-politica zal de werkzaamheden van beide ministeries combineren. Het kabinet is vrijdagmiddag afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. Dat betekent dat het kabinet een demissionaire status heeft tot na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een nieuw kabinet is gevormd.

Demissionair kabinet

Een demissionair kabinet handelt alleen lopende zaken af, waaronder het beleid dat is gericht op bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Er worden geen zogeheten politiek controversiële onderwerpen meer behandeld. Het is aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer om te bepalen wat hieronder valt. Hoewel de minister-president, ministers en staatssecretarissen dus aan het werk kunnen blijven, besloot Wiebes te vertrekken.

Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, herhaalde deze week nog de oproep om voor de verkiezingen duidelijkheid te verschaffen over verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding voor de OV-sector. Op die manier moest worden voorkomen dat een demissionair kabinet de knoop zou moeten doorhakken, maar daarvoor is het door de val van het kabinet dus te laat.

Lees ook:

‘OV-sector zal moeten improviseren bij avondklok, maar kan dat aan’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister van Nieuwenhuizen krijgt dubbelrol in demissionair kabinet | SpoorPro.nl
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Minister van Nieuwenhuizen krijgt dubbelrol in demissionair kabinet

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt tijdelijk het beheer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over. Daarmee is ze de vervanger van minister Eric Wiebes, die besloot niet terug te keren in het demissionair kabinet dat vrijdag is ontstaan na de val van het kabinet-Rutte III. 

Van Nieuwenhuizen wordt ook demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. De VVD-politica zal de werkzaamheden van beide ministeries combineren. Het kabinet is vrijdagmiddag afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. Dat betekent dat het kabinet een demissionaire status heeft tot na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een nieuw kabinet is gevormd.

Demissionair kabinet

Een demissionair kabinet handelt alleen lopende zaken af, waaronder het beleid dat is gericht op bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Er worden geen zogeheten politiek controversiële onderwerpen meer behandeld. Het is aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer om te bepalen wat hieronder valt. Hoewel de minister-president, ministers en staatssecretarissen dus aan het werk kunnen blijven, besloot Wiebes te vertrekken.

Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, herhaalde deze week nog de oproep om voor de verkiezingen duidelijkheid te verschaffen over verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding voor de OV-sector. Op die manier moest worden voorkomen dat een demissionair kabinet de knoop zou moeten doorhakken, maar daarvoor is het door de val van het kabinet dus te laat.

Lees ook:

‘OV-sector zal moeten improviseren bij avondklok, maar kan dat aan’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.