Een trein van NS en Arriva op station Groningen

Rechter verwijst naar Europees Hof in zaak om hoofdrailnetconcessie NS

De voorzieningenrechter vindt dat het Hof van Justitie van de EU moet bepalen of of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de hoofdrailnetconcessie onderhands mag gunnen aan NS. De voorzieningenrechter heeft zich niet inhoudelijk uitgesproken in in een kort geding dat werd aangespannen door de regionale vervoerders Arriva, Transdev, Qbuzz, Keolis en EBS, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). Dat meldt vakblad OVPro.

Volgens de vervoerders is de onderhandse gunning in strijd met Europese regelgeving. De voorzieningenrechter zegt op dit moment niet te kunnen vaststellen of dit het geval is. “Het is aan het Hof van Justitie van de EU om uiteindelijk te beslissen over de interpretatie van een EU-verordening.” De onderbouwing van de vervoerders biedt volgens de rechter te weinig houvast om ‘vergaande oordelen’ te vellen in het kort geding.

Onderhandse gunning

Als bij het Europees Hof blijkt dat de onderhandse gunning niet rechtmatig is, ligt het volgens de rechter voor de hand dat dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven haar voornemen wijzigt. Spoorvervoerders uit Tsjechië, Spanje en Duitsland en ALLRAIL, de belangenorganisatie voor nieuwkomers in het Europese spoorvervoer, voegden zich bij de zaak.

Regeerakkoord

Een klein half jaar geleden maakte Van Veldhoven bekend dat de concessie voor het hoofdrailnet na 2024 opnieuw naar NS gaat. Aanbesteden zou ‘zeer complex en risicovol’ zijn en nadelig kunnen uitpakken voor de reiziger en belastingbetaler. Ze wees er ook op dat de prestaties van NS goed zijn. Haar besluit werd tijdens het debat over spoorordening einde zomer gesteund door de Tweede Kamer.

Lees het volledige verhaal op OVPro.nl.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.