Sharon Dijksma, staatssecretaris, ministerie van Infrastructuur en Milieu

Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris van het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag.

De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de lijst van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester. Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Dijksma werd met luid applaus ontvangen.

Sterke punten verder uitbouwen

Volgens de commissie kan de wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. “Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zo staat zij symbool voor alle Utrechters”, zo luidt de onderbouwing. De gemeenteraad kijkt uit naar de samenwerking.

Dijksma gaf via een videoverbinding aan “burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn”. “Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd.” Ze zegt Utrecht te hebben “zien veranderen en opbloeien” en kijkt uit naar haar nieuwe functie. “We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad.”

(Bron: ANP)

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.