De laatste stationsrookpaal wordt overhandigd aan het spoorwegmuseum. Foto: Daisy de Pater / ProRail / NS

Stations volledig rookvrij, laatste rookpaal naar spoorwegmuseum

Het is sinds donderdag op alle stations en perrons verboden om te roken. ProRail en NS hebben de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum overgedragen. De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten op de perrons verwijderd in het kader van het programma ‘rookvrije generatie’ van verschillende gezondheidsfondsen.

In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al sinds 2004 niet meer toegestaan. Met het weghalen van de laatste rookfaciliteiten zijn sinds donderdag 1 oktober ook de perrons van alle stations rookvrij. De laatste rookpaal is weggehaald op station Krommenie-Assendelft. Deze komt nu in het spoorwegmuseum terecht, aangezien ‘roken op het station nu tot de geschiedenis behoort’, aldus ProRail.

Stop tabaksverkoop

ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer 100 van de ruim 400 stations in Nederland weggehaald. De rookpalen zullen een nieuwe duurzame bestemming krijgen, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen. Ans Rietstra, operationeel directeur bij ProRail: “Ik ben trots op de stap die wij hier als spoorsector zetten. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations.”

Om de stations rookvrij te maken werd eerder dit jaar de verkoop van tabak in de stationswinkels gestopt. Anneke de Vries, directeur stations bij NS: “Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.” De NS noemt het een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Draagvlak

De spoorbedrijven werken samen met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Uit onderzoek in opdracht van de stichting en uitgevoerd door Kantar blijkt dat 67% van de Nederlanders voor een rookvrij perron is. Ruim 10 jaar geleden was dat nog maar 30%. Voorzitter Michael Rutgers: “Het is fantastisch om te zien dat NS en ProRail dit grote draagvlak serieus nemen en samen de rookvrije perrons mogelijk hebben gemaakt.”

Om reizigers te informeren worden de digitale schermen op de grotere stations, de stationsomroep, de nieuwspagina’s van NS en ProRail en social media ingezet. Ook worden alle huisregels op de stations aangepast. Om de samenwerking kracht bij te zetten tekenen ProRail en NS een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Museumobject

Door het schenken van de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum verandert de rookpaal van een gebruiksobject in een museumstuk. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het museum: “We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige “rookvrije generatie” zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoekers laten zien.”

De laatste rookpaal wordt weggehaald op station Krommenie-Assendelft en gaat naar het Spoorwegmuseum

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.