Lege perrons tijdens coronacrisis

Reizigers willen weer volledige OV-dienstregeling

Net als in België, waar sinds deze week alle treinen weer volgens de normale dienstregeling rijden, willen reizigersorganisaties zoals Rover dat ook in Nederland de dienstregeling weer 100 procent wordt. Desnoods met de inzet van extra materieel om de capaciteit te vergroten.

Reizigersclubs roepen Den Haag op haast te maken met de besluitvorming rond het openbaar vervoer. Dat schrijft De Telegraaf. “De dienstregeling moet zo snel mogelijk weer 100 procent worden”, vindt Rover-directeur Freek Bos “Die extra capaciteit geeft gelijk de nodige lucht aan reizigers, die dan zelf betere ritkeuzes kunnen maken. Materieel en personeel zijn al voldoende beschikbaar, dus waarop wachten we?” In een ingezonden brief in Dagblad Trouw roept Bos vervoerders en overheid op om alles op alles te zetten om reizen met het OV voor iedereen weer mogelijk te maken.

Mondkapjes

NS en ProRail zijn intussen koortsachtig aan het experimenteren met oplossingen in de trein en op zes stations om het gevaar van besmetting te verkleinen. Op de stations Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord komen onder andere andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten. Ook zijn op drukke perrons aanwijzingen te zien hoe 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Het aanhouden van die anderhalve meter afstand in de trein zelf is vrijwel onmogelijk, gaven vervoerders en reizigersorganisaties eerder zelf al aan. De vervoerders willen nu voornamelijk meer beschermende maatregelen. “Wat overblijft zijn beschermende maatregelen, zoals mondkapjes, slimme looproutes en het gecontroleerd gebruik van voertuigen om ophoping van mensen te voorkomen”, aldus een woordvoerder van branchekoepel OV-NL, waarbij alle vervoerders zijn aangesloten.

Schijnveiligheid

In tegenstelling tot een groot deel van Europa, is in Nederland nog geen besluit genomen over het verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer. Tot nu toe blijft het RIVM bij zijn standpunt dat mondkapjes schijnveiligheid bieden. OV-NL adviseert in ieder geval om zo min mogelijk gebruik te maken van het OV en daarnaast meer spreiding. “Overheden, bedrijfsleven en onderwijs kunnen meer spreiding aanbrengen in werk- en studietijden, zodat niet iedereen tegelijk in de volle spits hoeft te reizen. We pleiten ook voor stimulering van de fiets.”

Bron: ANP/SpoorPro

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.