Premier Mark Rutte

Minister-president bedankt OV-personeel voor inzet

“U doet fantastisch werk, veel dank daarvoor”, met die woorden stak de minister-president Mark Rutte maandagavond naast het ziekenhuispersoneel en de hulpdiensten in een tv-toespraak ook het openbaar vervoer-personeel een hart onder de riem. De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn volgens Rutte een van de meest ingrijpende die ooit in vredestijd genomen zijn in Nederland.

De premier sprak maandagavond via radio en televisie het Nederlandse volk toe om de maatregelen die de Nederlandse regering neemt om het coronavirus te bestrijden, toe te lichten. Volgens het NOS-journaal een van de eerste keren sinds de jaren zeventig, toen Premier den Uyl de autoloze zondagen aankondigde tijdens de oliecrisis.

Ondernemers niet in de steek laten

Aan ondernemers had Rutte de boodschap dat de overheid hen niet in de steek laat. Hij zei zich te realiseren dat de financiële gevolgen groot zullen zijn, zonder in te gaan op details over ondersteuning van bedrijven. Eerder deze week werd al wel bekend dat kleine tot middelgrote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de coronacrisis vanaf maandag een overbruggingskrediet kunnen aanvragen. De overheid staat daarbij grotendeels garant.

Het advies van de minister-president is: “Luister naar de adviezen van deskundigen zoals het RIVM, geef iedereen de ruimte om hun werk te doen. Denk hierbij aan het ziekenhuispersoneel, hulpverleners zoals de brandweer en politie, maar ook de mensen in het OV. U doet fantastisch werk, bedankt daarvoor. Mijn boodschap aan de Nederlandse bevolking: let op elkaar.”

Niet op slot

Rutte benadrukte daarnaast dat het land niet helemaal op slot gaat omdat het de vraag is hoe effectief zo’n maatregel zal zijn. Er zullen nog veel mensen besmet raken de komende tijd verwacht hij. Maar vanuit de Nederlandse overheid is gekozen voor een beheerste besmetting in afwachting van een vaccin. Hierdoor kan er geleidelijk groepsimmuniteit worden opgebouwd onder de minder kwetsbare groepen. Door allemaal zo veel mogelijk binnen te blijven en bijeenkomsten met grote groepen mensen te vermijden, wordt volgens een Rutte een enorme piek aan besmettingen voorkomen en daarmee een enorme druk op de zorg.

“We moeten mensen met een slechte gezondheid en de kwetsbare ouderen beschermen tegen het virus, zodat de sterken groepsimmuniteit opbouwen.” De Nederlandse bevolking gaf maandag massaal gevolg aan de oproep om thuis te blijven. Als gevolg hiervan waren stations en treinen vrijwel leeg. NS en OV-NL spreken van 85 procent minder reizigers. Vrijwel alle vervoerders hebben aangegeven de dienstregeling aan te passen en met name in de ochtend- en avondspits een groot aantal treinen te schrappen. Maar verder blijft het OV waar mogelijk operationeel, zeggen de vervoerders. Onder meer om er voor te zorgen dat mensen met cruciale beroepen uit vitale sectoren, zoals de gezondheidszorg op hun werk kunnen komen.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Minister-president bedankt OV-personeel voor inzet”

Maxov Max|17.03.20|22:20

We zijn nu in Nederland dus het enige land in de wereld, die het “beter” weet en denken dat we een pandemie beheersen kunnen….China: 1,3 miljard inwoners.Aantal doden door corona:3200…Singapore. 5,5 miljoen inwoners: 0 doden…Nederland: 17 miljoen inwoners.Aantal doden:van 50.000 tot 100.000  en nog meer…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.