Werkzaamheden bovenleiding, spoor. Foto: Phil Adams, Network Rail

Kabinet wil garant staan voor door corona getroffen ondernemers

Het kabinet wil kleine tot middelgrote ondernemingen die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, helpen door garant te gaan staan voor leningen. De maatregel kan snel worden ingevoerd, uiterlijk binnen twee weken, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Ook kunnen ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus in Nederland financiële problemen krijgen, kunnen uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst.

Het is de bedoeling dat een bestaande regeling die bedoeld is om investeringen door kleinere bedrijven te stimuleren, ook wordt opengesteld voor bedrijven die hun inkomsten tijdelijk zien teruglopen door de coronacrisis. Ook ondernemers die last hadden van de pfas- en stikstofproblematiek worden al op die manier geholpen.
“We zijn aan het kijken of de regeling dusdanig kan worden aangepast dat we ondernemers daarmee kunnen helpen”, zegt Keijzer. “Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld los kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt, te overbruggen.”

Belastingdienst

Een andere economische maatregel die het kabinet bekendmaakte, is dat ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus in Nederland financiële problemen krijgen, uitstel van betaling kunnen krijgen van de Belastingdienst. Na een gemotiveerd verzoek daartoe zal de dienst de invordering van belastingen stilzetten. De individuele beoordeling daarvan zal later plaatsvinden.

Vergaande overheidsmaatregelen zijn volgens het kabinet nu niet nodig. De economie staat er goed voor en er zijn voldoende buffers om de negatieve economische gevolgen van het virus op te vangen. Bovendien kan een overmatige beleidsreactie juist onnodige neveneffecten opleveren, schrijven de drie betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

Economie

Keijzer benadrukt dat de Nederlandse economie tegen een stootje kan. Maar onder meer in de evenementenbranche, de horeca, het toerisme en de detailhandel dreigen volgens haar toch problemen te ontstaan. Daarom kijkt het kabinet naar extra maatregelen om in geval van nood ondernemers te hulp te schieten. Dit zal ook bedrijven in de rail(infra)branche ten goede komen.

Eerder werd al een regeling van stal gehaald waarmee bedrijven hun personeel minder kunnen laten werken. Werknemers krijgen voor de uren die zij minder werken een uitkering. Honderden bedrijven hebben zich daar al voor gemeld.

Bron: ANP

Lees meer in ons Dossier over het corinavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.