rookzone, bron: ProRail

Stations vanaf oktober rookvrij

ProRail en NS kondigen aan nog dit jaar hun stations rookvrij te maken. Nu geldt er al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. In oktober verdwijnen ook de rookzones op de perrons. NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules. Vorig jaar kondigden de spoorbedrijven nog aan binnen twee jaar alle rookzones op te heffen.

ProRail is inmiddels gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Op circa 100 van de 400 stations in Nederland staan nu nog rookpalen of roosters. Ook worden de verlichte rookzoneborden verwijderd, de bestrating aangepast en komen er nieuwe borden voor de huisregels.

Stop verkoop tabak

NS wil dat er op stations uiteindelijk helemaal geen rook- en tabakswaren meer te koop zijn. Daarom stopt vanaf 1 april de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules op de 136 verkooplocaties van NS. Het gaat hier om de Kiosk en de StationsHuiskamer. Daarnaast sluit NS geen nieuwe contracten meer af met huurders die op het station tabak willen verkopen.

De overheid wil roken ontmoedigen. Daarom presenteerde ze eind 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’. Hierin wordt ‘een gezonder Nederland’ nagestreefd, waaronder een rookvrije generatie in 2040. ProRail en NS willen hieraan bijdragen door alle stations in Nederland rookvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 400 stations met dagelijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers.

Lees ook: ProRail wil rookzones op perrons binnen twee jaar opheffen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Stations vanaf oktober rookvrij”

Ernst Hans Jansen|07.02.20|11:30

rookvrij maken stations betekent ook de omgeving rookvrij maken dat wil zeggen dat er dus GEEN ROKERS meer staan bij de ingang

Kees Den Heijer|15.09.20|23:50

Dat is mogelijk en zeker wenselijk.
Het LUMC in Leiden laat prima zien hoe dat werkt.
( Ter contrast: Luchthaven Schiphol maakt er nog steeds een rommeltje van. )

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.