Derk Reneman van de Stadsregio Amsterdam en Alexandra van Huffelen van GVB

GVB-directeur van Huffelen wordt staatssecretaris van Financiën

Alexandra van Huffelen (51) wordt een van de twee nieuwe staatssecretarissen van Financiën. De huidige directeur van de Amsterdamse stadsvervoerder GVB neemt samen met Eurogroep-voorzitter Hans Vijlbrief de taken van Menno Snel over.

Snel trad vorig jaar december af vanwege de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders werden daarbij onterecht als fraudeur aangemerkt door de belastingdienst. Het aantreden van het duo Vijlbrief en Van Huffelen werd afgelopen weekend gemeld door de NOS op basis van Haagse bronnen.

Opvallend

De benoeming van Vijlbrief (56) wordt opvallend genoemd omdat hij is sinds 2017 een belangrijke functie vervult bij de Europese Unie, die van ambtelijk voorzitter van de Eurogroep. Alexandra van Huffelen wordt met haar nieuwe benoeming de eerste vrouwelijke bewindspersoon ooit op het ministerie van Financiën. Ze is al lid van de Eerste Kamer voor D66. Sinds 2014 staat ze aan het hoofd van GVB.

Daarnaast bekleedt Van Huffelen diverse bestuursfuncties en is onder meer voorzitter van het internationale kunstcentrum De Appel in Amsterdam, lid van de Raad van Toezicht van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Formule E-team ter bevordering van elektrisch rijden en lid van het bestuur ICLEI, de wereldwijde vereniging van gemeenten die samen werken aan duurzaamheid.

Te zwaar voor een

De taken van Snel worden over twee staatssecretarissen verdeeld, omdat de regeringspartijen concluderen dat ze voor eentje te zwaar zijn. Van Huffelen (51) ontfermt zich over de toeslagenaffaire die Snel de kop kostte. Ze moet gaan uitzoeken hoeveel ouders en andere burgers het slachtoffer zijn geworden van doorgeslagen fraudebestrijders van de fiscus. Ook zou ze al een begin moeten maken met de hervorming van het toeslagenstelsel. Al meteen na haar aantreden moet ze zich buigen over het nieuwe rapport van de commissie-Donner over de toeslagenaffaire, dat volgende maand komt.

Van Huffelen en Vijlbrief gaan dinsdag langs bij premier Mark Rutte, meldt het ANP op basis van ingewijden. Mogelijk worden ze woensdagochtend beëdigd.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “GVB-directeur van Huffelen wordt staatssecretaris van Financiën”

Henk Angenent|28.01.20|10:55

We zullen haar en haar grondige kennis van het OV node missen. Of zo…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.