Andreas Matthä ceo ÖBB

CER kiest ÖBB-directeur Andreas Matthä als nieuwe voorzitter

Het bestuur van de CER, de Europese branchevereniging voor spoor- en infrabedrijven, schoof deze week Andreas Matthä naar voren als waarnemend voorzitter. Matthä is directeur van de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB. Hij volgt de Zweed Crister Fritzson op die in oktober vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

Fritzson combineerde het voorzitterschap van de CER de afgelopen twee jaar met zijn dagelijkse werkzaamheden als directeur van de Zweedse vervoerder SJ AB. Daarnaast was hij voorzitter van de Zweedse branchevereniging van spoorvervoerders. Fritzson legt zijn taken binnen CER neer omdat hij de spoorbranche verlaat en overstapt naar mediabedrijf Net Insight AB.

Definitieve aanstelling

Zijn opvolger Matthä is op dit moment het langszittende lid van het CER-bestuur en was al vice-voorzitter. Hij heeft aangegeven zich kandidaat te stellen om tenminste de komende twee jaar de taak van voorzitter op zich te nemen. Over zijn definitieve aanstelling als voorzitter wordt op 19 februari gestemd tijdens de algemene ledenvergadering van CER.

Matthä laat weten er naar uit te kijken om samen met de leden van de CER te werken aan, wat volgens hem de ruggegraat is van het Europese mobiliteitssysteem. “Dit is het moment van de waarheid voor de spoorbranche. We moeten er voor zorgen dat het spoor en andere vormen van duurzaam transport het middelpunt worden van de Europese Greendeal.”

Condities scheppen

“We moeten daarom de spoorinfrastructuur in Europe versterken en meer aandacht besteden aan de uitdagingen en voordelen van digitalisering. Europa moet de juiste condities scheppen om verkeer van de weg naar het spoor te verplaatsen.” Volgens CER-directeur Libor Lochman gaat de sector zeker profiteren van de brede ervaring die Matthä onder meer heeft met het positioneren van het spoor als onderdeel van de oplossing in de strijd tegen klimaatverandering.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.