Stadler GTW 2/8 Spurt van Arriva in Leeuwarden. Bron: Roel Hemkes

‘Verdachte jerrycan op station Leeuwarden was geen bom’

De politie heeft de 68-jarige man uit Stavoren vrijgelaten die in verband werd gebracht met het voorval waardoor station Leeuwarden afgelopen donderdag lange tijd ontruimd was. In een leegstaande trein was een vastgetapete jerrycan met onbekende vloeistof aangetroffen. Het bleek later om benzine te gaan. Dat meldt de politie.

De inwoner van Stavoren had volgens de politie geen strafbare feiten gepleegd. Daarnaast is de politie ervan overtuigd dat hij niet de bedoeling had om iets strafbaars te doen. Bij Omrop Fryslân zegt een familielid dat de man kortgeleden een hersenbloeding had. Hij vergeet nu dingen en is soms ook wat verward. De jerrycan waar de politie het over heeft, was volgens een familielid een groot blik met oude benzine. Om te voorkomen dat er iets uit zou vallen had hij het met tape afgeplakt.

Explosiegevaar

Het treinverkeer werd donderdag omstreeks 11.30 uur stilgelegd en het station ontruimd. Rond 15.30 uur kon het treinverkeer weer worden hervat. Omdat de politie onvoldoende kon inschatten of er explosiegevaar was, werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Na het verwijderen van de jerrycan, kon het station worden vrijgegeven en de treinen weer rijden. De ontruiming betrof eerst enkele sporen, maar werd later naar het hele station uitgebreid.

Het treinverkeer van en naar Leeuwarden was stilgelegd op last van de hulpdiensten, aldus de woordvoerder van vervoerder Arriva. Er werden bussen ingezet tussen Akkrum, Grou-Jirnsum en Leeuwarden. De NS-treinen van Zwolle naar Leeuwarden reden niet verder dan Akkrum. Rond 15.30 kon het treinverkeer weer worden opgestart.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.