Een trein van Thalys en NS op station Rotterdam Centraal

NS: internationaal treinverkeer 13 procent gestegen

Vier miljoen reizigers namen dit jaar vanuit Nederland de trein naar een bestemming in het buitenland. Dat is een groei van 13 procent, ofwel bijna een half miljoen reizigers, ten opzichte van 2018. Dat meldt NS International.

In de top 10 van populairste bestemmingen noteren Brugge en Brussels Airport Zaventem met 22 procent de sterkste groei, gevolgd door Berlijn met 20 procent. Sterkste stijger van het jaar is Marne-la-Vallée, pal voor de poorten van Disneyland Paris. Door de komst van een rechtstreekse Thalys verzevenvoudigde het aantal treinreizigers naar deze bestemming bijna.

Derde Eurostar

Heike Luiten, directeur NS International: “De internationale trein stond afgelopen jaar volop in de belangstelling. Steeds meer reizigers weten de trein te vinden als comfortabele en duurzame manier van reizen. Met een derde dagelijkse Eurostar, een kortere reistijd naar Brussel en een razendpopulaire nieuwe bestemming voor Thalys, is het aanbod aan internationale treinen uitgebreid. Die lijn zetten we door het komende jaar. Voor internationale reizen tot 700 kilometer moet de trein de eerste keuze worden.”

Opvallend is ook de groei op bestemmingen verder weg, zoals Bordeaux (+61%), Milaan (+56%) en zelfs Barcelona (+31%). Luiten: “In absolute aantallen blijft het met enkele tienduizenden treinreizigers per jaar misschien bescheiden, toch is de groei indrukwekkend. Onze voornaamste focus blijft om tot 700 kilometer reizigers uit het vliegtuig in de trein te krijgen. Maar ook het reizen over grotere afstanden moet aantrekkelijker worden, met eenvoudiger boeken en lagere tarieven voor doorgaande reizigers. Dat kunnen we niet in ons eentje, dus sporen we ook andere Europese spoorvervoerders aan om hier werk van te maken.”

Lille verliest

Slechts één bestemming doet niet mee aan de trend: Lille verloor zijn rechtstreekse Thalys-verbinding aan Marne-la-Vallée. Voor die tweede betekende dat een spectaculaire groei, voor Lille betekende het een daling van het aantal treinbezoekers vanuit Nederland met 49 procent. Het aantal bezoekers aan Antwerpen – na Brussel de populairste buitenlandse bestemming voor Nederlandse treinreizigers – bleef gelijk aan een jaar eerder.

Luiten: “NS verwacht van 2020 weer een jaar met mijlpalen voor de internationale trein. De monsterklus om alle 3.200 Europese bestemmingen tot 700 kilometer eenvoudig te kunnen boeken is bijna afgerond. De rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen gaat hopelijk dit voorjaar van start, waarna we snel een vierde dagelijkse frequentie toe willen voegen. We bieden dan jaarlijks 1,3 miljoen reizigers de keuze voor een trein naar Londen. En eind van het jaar is Nederland weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, met elke nacht een slaaptrein naar München, Innsbruck en Wenen.”

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “NS: internationaal treinverkeer 13 procent gestegen”

John rdam|24.12.19|01:09

NS en DB mogen wel eens gaan zorgen dat die nieuwe klanten niet na één reiservaring meteen weer gillend weglopen. Dagelijks een gestrande trein naar/van Brussel op de HSL, de helft van de WC’s defect in de treinen die nog wel rijden. Dagelijks defecte Bistrorijtuigen, toiletten of complete uitgevallen treinen op Amsterdam-Berlin v.v. Van de RB Hengelo-Bielefeld valt gemiddeld 20% uit. En enkele keren per maand uitvallende ICE’s Amsterdam – Frankfurt. Bij de KLM doen ze dat toch beter.

John rdam|24.12.19|01:13

Statistiek kun je altijd weer misbruiken voor ronkende mediaberichten: verzevenvoudiging van het aantal reizigers naar Disneyland is natuurlijk makkelijk bereikt: eerst 0 treinen en nu 2 per dag. Maar voorheen stapte je in de Thalys naar Paris Nord en nam je op ene lokaal ticket de RER naar Marne-la-Vallée. Die klanten zaten in de Thalys statistieken tot nu toe niet opgenomen als reizigers naar EuroDisney, maar als reizigers naar Paris Nord.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.