commissie cohen, paul van den bogaard

NS keert eerste vergoedingen uit aan slachtoffers en nabestaanden WOII-transporten

De eerste uitkeringen aan slachtoffers en nabestaanden van de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedaan. Dat maakte de commissie die de aanvragen beoordeelt donderdag bekend aan het ANP, bijna vijf maanden nadat de regeling in werking trad.

Inmiddels zijn ruim 5800 aanvragen ingediend, waarvan er ruim 3800 zijn beoordeeld. 3314 aanvragen (87 procent) zijn toegewezen, 513 (13 procent) niet. Van de toegekende aanvragen zijn er ruim 500 afkomstig van directe slachtoffers. Andere vergoedingen zijn bestemd voor kinderen van slachtoffers, weduwen, weduwnaars en erfgenamen. Het uit te keren bedrag bedraagt tot nu toe zo’n 25 miljoen euro.

Excuus

De Nederlandse Spoorwegen heeft destijds in opdracht van de Duitse bezetter vanuit Nederland meer dan honderdduizend mensen tot aan de landsgrenzen vervoerd met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. Daarmee werd geld verdiend. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe.

Na veel gesprekken met nabestaanden, met name Holocaustoverlevende Salo Muller (foto tweede van links), besloot de NS in november vorig jaar over te gaan tot het uitkeren van vergoedingen. Over de beste manier om dit uit te voeren gaf de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS in juni van dit jaar advies aan de NS, die dat overnam. Sinds 5 augustus kan een aanvraag worden gedaan tot een jaar na dato.

Gevoelige informatie

De procedure is zo ingericht dat de commissie in eerste instantie zo min mogelijk gegevens opvraagt om de aanvrager zo min mogelijk te belasten, legt commissiesecretaris Eva van Ingen uit. “De commissie realiseert zich dat het gaat om gevoelige en emotionele informatie. Als eerste wordt bekeken wat er bekend is in de archieven van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Als er meer onderzoek nodig is, vragen we de aanvrager beschikbare bronnen toe te sturen of we vragen toestemming om andere archieven te raadplegen. Dan kan de behandeling soms wat langere tijd in beslag nemen.”

Bij de meeste aanvragen wordt de beoordeling binnen maximaal 13 weken afgerond.

Bron: ANP

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.