Overweg bij station Hilversum, foto: ProRail

ProRail benoemt directeur Overwegen, IenW krijgt landelijke bemiddelaar

Anne Zwiers begint per 1 juni als directeur Overwegen bij ProRail. Zwiers wordt in haar nieuwe functie verantwoordelijk voor het opheffen van alle onbewaakte overwegen en het veiliger maken van bewaakte spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Letty Demmers aangesteld als landelijke bemiddelaar voor overwegen.

Het terugdringen van ongelukken op overwegen staat hoog op de agenda’s van ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zwiers en Demmers gaan ervoor zorgen dat bestuurlijke processen en regionale besluitvorming rondom het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verlopen.

Anne Zwiers is op dit moment projectmanager bij het project Extra Sneltrein Leeuwarden-Groningen (ESGL). Daarin werkt ze al intensief samen met de betrokken overheden en belangrijke partners voor het aanpassen en opheffen van overwegen. “Veiligheid maakt veel bij me los want elk slachtoffer is er één te veel. Ik ben heel blij dat ik een steentje bij kan gaan dragen, vanuit mijn overtuiging dat iedereen elke dag weer veilig thuis moet kunnen komen”, aldus Zwiers.

Letty Demmers is momenteel waarnemend burgemeester van Noord-Beveland en heeft hiervoor in diverse gemeenten bestuurlijke functies vervuld.

Opheffen overwegen

De afgelopen jaren zijn 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeuren met de 132 openbaar toegankelijke overwegen die nog niet beveiligd zijn. Op dit moment wordt op bestuurlijk niveau gesproken over deze overwegen of concrete maatregelen uitgewerkt.

Nederlandse overwegen zijn vanwege diverse maatregelen de afgelopen jaren veel veiliger geworden. Sinds 2000 is het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen met 70 procent afgenomen. Het ministerie heeft deze kabinetsperiode 50 miljoen euro extra uitgetrokken voor het veiliger maken van overwegen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail benoemt directeur Overwegen, IenW krijgt landelijke bemiddelaar”

Pat Rick|16.05.19|11:55

De functie zou eigenlijk “Directeur Ongelijkvloerse Kruisingen” heten, want dan heeft ze belang bij het vergroten van het aantal hiervan.

Want “Directeur Overwegen” moet eigenlijk zichzelf overbodig maken, en dat wordt alleen in heel volwassen organisaties gewaardeerd. In andere orgasies houden functies zichzelf in stand.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.