Rails

Job Cohen leidt NS-commissie vergoeding voor Holocaust-slachtoffers

Job Cohen is de voorzitter van de commissie de NS vorig jaar heeft ingesteld om te bepalen of en welke vergoeding de NS moet betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gesteld naar concentratiekampen. Ook de nabestaanden van de slachtoffers kunnen een beroep doen op deze tegemoetkoming.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog reed de NS de deportatietreinen in opdracht van de Duitse bezetter en vervoerde mensen naar kampen als Westerbork. De NS noemt die periode zelf “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf”. De commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS is er gekomen na de oproep van Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. Hij voerde verschillende gesprekken met NS-topman Roger van Boxtel. De NS heeft bewust gekozen voor een commissie in plaats van langdurige juridische procedures.

Samenstelling commissie

De jurist Cohen was onder meer burgemeester in Amsterdam, hoogleraar, lid van de Eerste en Tweede Kamer en verschillende keren staatssecretaris. De andere commissieleden zijn jurist en mensenrechtactivist Lilian Gonçalves – Ho Kang You en bestuurskundige en historica Ellen van der Waerden. Advocaat Eva van Ingen is benoemd tot secretaris van de commissie.

Binnenkort wordt duidelijk hoe de nieuwe commissie te werk zal gaan en hoe het tijdspad eruit ziet. Er komt in ieder geval een informatie- en contactpunt waar mensen zich kunnen melden die denken in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming.

Lees ook:

NS gaat schadevergoeding betalen aan Holocaust-slachtoffers

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.