Coradia iLint enters passenger service in Lower Saxony © René Frampe

Europese Commissie maakt bezwaar tegen fusie Alstom en Siemens

Siemens en Alstom hebben een mededeling met punten van bezwaar van de Europese Commissie ontvangen. De fabrikanten willen hun treindivisies samenvoegen, maar de Commissie maakt zich zorgen over mogelijke inbreuk op de Europese mededingingsregels. Dat meldt Reuters.

Het Franse Alstom en Duitse Siemens ontvingen een mededeling met punten van bezwaar van de Europese Commissie, waarin de Commissie haar zorgen uit over de fusie. Mogelijk zou deze nadelige gevolgen hebben voor de eerlijke concurrentie in de Europese spoormarkt.

Meestal hebben bedrijven een paar weken om op zo’n mededeling te reageren en de knelpunten te adresseren. Dat kan mogelijk betekenen dat de bedrijven bepaalde activiteiten in Europa moeten afstoten. Als dat niet gebeurt, kan de Commissie de fusie blokkeren.

Zorgen

De Commissie uitte eerder al zorgen over de levering van bepaalde treintypes en over een mogelijke stijging van de prijzen. Bovendien zou het bedrijf drie keer zo groot zijn als de grootste concurrent Bombardier. Nieuwe spelers zouden de kans niet krijgen om de concurrentie aan te gaan met Siemens Alstom, zoals het bedrijf gaat heten na de fusie.

De Europese Commissie stelde in juli een grootschalig onderzoek in naar de fusie. De Commissie moet voor eind januari 2019 een beslissing nemen.

Fusie

De treinfabrikanten maakten in september 2017 bekend in gesprek te zijn over een fusie. Nog diezelfde maand werd een akkoord bereikt. De Franse overheid gaf in mei dit jaar toestemming voor de fusie. Ze willen fuseren om de concurrentie aan te gaan met de Chinese concurrent CRCC, die groter is dan Siemens, Alstom en Bombardier bij elkaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.