Het ProRail-kantoor De Inktpot in Utrecht, foto: ProRail

Ministerie start met voorbereidingen omvorming ProRail tot zbo

Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat werkt op dit moment aan een wettekst met het voorstel om van ProRail een zelfstandig bestuursorgaan te maken. Vanaf vrijdag gaat het departement stakeholders en andere overheden om reacties en inhoudelijke aanvullingen vragen. Daarmee start de zogeheten formele consultatie die zo’n zes weken duurt.

Met de zogenaamde Instellingswet wordt ProRail omgevormd van een besloten venootschap (bv) naar een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan met eigen rechtspersoonlijkheid (zbo). Dit wetsvoorstel regelt de inrichting van het zbo, kent er taken en bevoegdheden aan toe en regelt de verhouding tussen ProRail en het ministerie. Na de consultatie, waar iedereen aan deel kan nemen, weegt het ministerie af welke inhoudelijke reacties in de Instellingswet worden verwerkt.

Omvorming

De omvorming van bv tot zbo moet in 2021 rond zijn. ProRail valt dan onder de directe verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De overheid kan zich zo beter verantwoorden naar de Tweede Kamer en beter sturen op de financiën en de prestaties van ProRail.

In de spoorsector bestaan er zorgen over het effect dat het onderbrengen van ProRail bij de overheid teweeg zal brengen. De spoorbeheerder heeft het de komende jaren druk met de uitrol van ERTMS, de prestaties op de HSL-Zuid, Automatic Train Operation (ATO), de invoering van 3 kV bovenleidingsspanning. Er wordt gevreesd dat een structuurwijziging een goed verloop van deze projecten in de weg zal staan.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.