Eurostar

Intentieverklaring verdrag grenscontroles Eurostar ondertekend

Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland gaan aan het eind van 2018 een vierlandenverdrag ondertekenen met daarin afspraken over grenscontroles voor Eurostar-reizigers. Dat staat in een intentieverklaring die de vier landen hebben ondertekend, meldt staatssecretaris Mark Harbers van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

In de intentieverklaring staat dat de vier landen willen samenwerken om de Eurostar rechtstreeks van Amsterdam naar Londen te laten rijden. Dat is op dit moment nog niet mogelijk: reizigers uit Nederland moeten uitstappen in Brussel voor paspoort- en veiligheidscontroles.

Twee verdragen

Het gaat in totaal om twee verdragen: een overeenkomst betreft de landen België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hierin worden afspraken gemaakt over thema’s zoals veiligheid en privacy, illegale migratie en asielaanvragen, politie en procedures met betrekking tot de uitvoering van controles van de reizigers.

De tweede overeenkomst gaat om een akkoord tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat onder andere over de bevoegdheden van de Britse grenswachters op basis waarvan zij de grenscontroles in Nederland mogen uitvoeren. In de intentieverklaring staat dat ook de inhoud van dit verdrag eind dit jaar vastgelegd moet zijn.

Dat wil niet zeggen dat er in 2019 een rechtstreekse Eurostar van Rotterdam of Amsterdam naar Londen kan rijden. De verdragen moet eerst worden goedgekeurd door de vier landen en dat kan nog wel een jaar duren. In de intentieverklaring staat dat de gemeenschappelijke doelstelling is om eind 2019 met de grenscontroles te kunnen starten. Harbers geeft wel aan dat er ook wordt gekeken of de veiligheidscontroles al kunnen starten op basis van de gemaakte afspraken, zonder dat de verdragen in werking zijn getreden.

Eurostar

In maart begon de nieuwe dienstregeling van de Eurostar vanaf Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal. Sindsdien moeten reizigers die richting Londen reizen, overstappen in Brussel voor grenscontrole. Dit verlengt de reistijd ongeveer met een uur. De reis naar Londen kan pas rechtstreeks worden gemaakt op het moment dat paspoortcontroles in Nederland kunnen plaatsvinden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Intentieverklaring verdrag grenscontroles Eurostar ondertekend”

Wiebe Goossen|30.08.18|14:14

Wát een gehannes met deze spoorverbinding die er toch eigenljk al jaren geleden had moeten zijn!

Theo Van Riet|03.09.18|16:02

Zou het niet logisch zijn eventjes de afloop van Brexit af te wachten?
Anders moet de ganse bundel papier weer aangepast en de gebouwtjes in Amsterdam en Rotterdam mogelijk uitgebreid voor de bijkomende douane…

Theo Van Riet|03.09.18|16:06

Misschien even wachten op afloop Brexit ?
Dan zijn de bundels papier waarschijnlijk te herschrijven.
En de gebouwtjes in Amsterdam en Rotterdam misschien uit te breiden met een volwaardige douanemodule…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.