TGV in Modane, Frankrijk. Bron: Florian Pépellin via Wikimedia

Hervorming SNCF definitief, mogelijk meer stakingen

De hervormingen van de SNCF zijn definitief aangenomen. De Franse Senaat heeft donderdag met een grote meerderheid voor gestemd. Het lagerhuis nam de definitieve versie van de hervormingsplannen van het Franse nationale spoorwegbedrijf woensdag aan. De wet treedt per 1 januari 2020 in werking. Dat meldden Franse media.

Maandag gingen Franse senatoren en afgevaardigden al akkoord met de SNCF-hervormingen. Daarna moesten het lagerhuis en de Senaat zich opnieuw over de plannen buigen. Beide kamers van het parlement stemden met grote meerderheid voor de hervormingen.

Onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden

In april startte het Franse spoorwegpersoneel een golf van stakingen omdat de speciale arbeidsvoorwaarden voor spoorwegmedewerkers worden ingeperkt. Ondanks dat de wet definitief is aangenomen, hebben de vakbonden al aangekondigd deze stakingen af te willen maken. Ze willen zoveel mogelijk druk blijven leggen op de overheid om een zo gunstig mogelijke CAO af te dwingen. Deze staat namelijk niet vastgelegd in de nieuwe wet. De onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden beginnen vrijdag. De laatste stakingsdag staat op 28 juni gepland.

De alliantie van de vakbonden staat onder druk. Niet elke bond is het namelijk eens over de vorm van de nieuwe protesten en of de protesten sowieso wel door moeten gaan. De vakbond CGT Cheminots heeft al aangegeven in juli door te willen gaan. CFDT gaat op 28 juni stemmen over een eventuele voortzetting van de stakingen.

Lees ook:

Hervormingen SNCF stap dichterbij

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.