Eric Luiten Spoorbouwmeester

ProRail en NS benoemen Eric Luiten als nieuwe Spoor­bouwmeester

Eric Luiten is vanaf 1 januari 2018 Spoor­bouwmeester. Hij volgt architect en stedenbouwkundige Bert Dirrix op die de functie drie jaar vervulde. Met Eric Luiten krijgt Bureau Spoor­bouwmeester opnieuw een ervaren ontwerper en ruimtelijk adviseur als boegbeeld. Landschapsarchitect Luiten heeft ruime ervaring met architectonische vraagstukken. Dit combineert hij met specifieke kennis op het gebied van ruimtelijk ontwerp, erfgoed en de transformatie van stad en landschap. Op deze vlakken liggen de komende jaren grote opgaven, ook voor het spoor.

Als Spoor­bouwmeester heeft Eric Luiten de taak ProRail en NS te adviseren over stedenbouw, architectuur, interieur, landschap en grafische vormgeving. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de actualisering, toepassing en doorontwikkeling van het Spoorbeeld: het overkoepelend vormgevingsbeleid van de spoorsector. Als boegbeeld van Bureau Spoor­bouwmeester draagt de Spoor­bouwmeester het Spoorbeeld uit.

Benoeming

Met de benoeming van een nieuwe Spoor­bouwmeester onderstrepen ProRail en NS het belang van integrale ruimtelijke kwaliteit binnen de spoorsector. Beide spoorpartners beschouwen gezamenlijke sturing op kwaliteit als essentieel om de ambities van het spoor te kunnen realiseren. Onderlinge (ruimtelijke) samenhang komt het openbaar vervoer ten goede, bevordert de identiteit van het spoor en draagt bij aan een optimale beleving bij de reiziger.

Luiten is voormalig hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk ontwerp aan de TU Delft. Tussen 2012 en 2016 was hij als Rijksadviseur voor Landschap en Water verbonden aan het College van Rijksadviseurs. Daarvoor bekleedde hij de functie van Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit voor de Provincie Zuid-Holland. Ook was hij supervisor bij de ontwikkeling van Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. Eric Luiten is verder adviseur bij waterschap Vallei en Veluwe, voorzitter van de Stichting NHBOS ter Bevordering van de Landschapsarchitectuur en chairman van de Stichting Landscape Architecture Europe.

Spoorbouwmeester

Net als zijn voorgangers heeft Luiten in zijn rol als Spoor­bouwmeester de ruimte om eigen accenten te zetten. Deze speerpunten voor de komende drie jaar worden in het eerste kwartaal van 2018 nader bepaald en uitgewerkt. De aandacht voor de transformatie van het spoorlandschap en de omgang met het rijke spoorerfgoed zullen hierbij een belangrijke rol spelen.

De functie van Spoor­bouwmeester wordt ingevuld door een ontwerper die met beide benen in de beroepspraktijk staat: in deeltijd, voor een periode van drie jaar. Bert Dirrix zal zich na zijn periode als Spoor­bouwmeester weer vol gaan richten op de werkzaamheden van zijn eigen bureau.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.