Professor Rolf Dollevoet van de TU Delft geeft een presentatie bij het Railcenter in Amersfoort

Leerstoel professor Rolf Dollevoet aan de TU Delft verlengd

De leerstoel Railbouwkunde van professor Rolf Dollevoet aan de TU Delft wordt met vijf jaar verlengd. Dat werd donderdagmiddag bij de opening van het Railcenter in Amersfoort bekendgemaakt. Dollevoet is sinds 1 mei 2012 deeltijd hoogleraar Railbouwkunde en verbonden aan de TU in Delft. De leerstoel biedt een nieuw onderwijsprogramma voor railtechniek in het regulier en volwassenonderwijs. Daarnaast is er een breed onderzoeksprogramma met de focus op de interfaces tussen trein en infrastructuur.

Als hoogleraar Railbouwkunde richt Dollevoet zich op wetenschappelijk onderzoek voor de spoorbranche. “Het is mijn ambitie om Railbouwkunde wereldleider te laten blijven op het gebied van wiel- en railcontactonderzoek en dit leiderschap uit te breiden naar andere disciplines”, aldus Rolf Dollevoet. Railbouwkunde heeft op dit moment 42 medewerkers in dienst en een internationale expert-positie veroverd op het gebied van railtechniek.

“We hebben voor elkaar gekregen dat de specialisatie railbouwkundig ingenieur erbij is gekomen. Dat heeft me drie jaar van mijn leven gekost”, vertelde Dollevoet bij de opening in het Railcenter. Het verkrijgen van de specialisatie was volgens de hoogleraar niet makkelijk, omdat de TU Delft juist het aantal specialisaties fors wil terugbrengen.

Beschikbaarheid spoor

Als hoogleraar wil Rolf Dollevoet de beschikbaarheid van het spoor vergroten. Daarnaast is voor hem een belangrijke taak weggelegd om de aansluiting van de spoorsector met onderwijs en wetenschap te verbeteren. De leerstoel heeft de ambitie meer studenten te trekken voor de specialisatie Railway Systems.

Vanuit zijn hoogleraarschap is Dollevoet het aanspreekpunt voor kennisinput bij moeilijke en urgente vragen uit de spoorbranche of het ministerie zoals voor de problematiek op de Moerdijkbrug en het Muiderberg-project. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het stimuleren van innovatie bij en met de spoorsector. Dollevoet blijft ook betrokken bij ProRail als Systeem Expert Spoor en als Beleidsadviseur voor de directie. In deze functie is hij een belangrijke motor achter wetenschappelijk onderzoek en innovatie op het gebied van railbouwkunde.

ExploRail-programma

Daarnaast is hij betrokken bij het ExploRail-programma. Dit programma onderzoekt onder meer hoe het Nederlandse spoor voor de toekomst zo goed mogelijk bestand is tegen verstoringen en hoe we samen in de spoorsector dit met alle verschillende partijen kunnen gaan doen. ExploRail is een samenwerking van ProRail, NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Technologiestichting STW waarin een reeks promotieonderzoeken, die zich op deze vragen richten, worden gefinancierd. Voor het onderzoek is 5 miljoen euro beschikbaar.

In 2011 ontving Rolf Dollevoet de Jan van Stappen Spoorprijs, een prijs voor medewerkers van ProRail, NS of NedTrain, die zich hebben ingezet voor de dienstverlening aan klanten en omwonenden van het spoor. Dollevoet kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar defecten die in de kop van een spoorstaaf ontstaan door treinbelasting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.