Kantoor ProRail Tulpenburgh Utrecht

Vier nieuwe directeuren moeten ProRail ‘slagvaardiger’ maken

Bij ProRail komen deze maand vier nieuwe directeuren in dienst die verantwoordelijk worden voor de dagelijkse operatie van het spoorbedrijf. Wouter van Dijk wordt directeur vervoer en dienstregeling, Ans Rietstra gaat aan de slag als nieuwe directeur projecten en Karel van Gils is de nieuwe voorman bij assetmanagement. Roel Salden gaat de verkeersleiding bij ProRail aansturen. De duidelijke scheiding tussen het bestuur en de dagelijkse operatie moet ervoor zorgen dat de spoorbeheerder slagvaardiger kan opereren en beter haar maatschappelijke verantwoordelijkheid kan nemen.

Sinds april 2016 kent ProRail een topstructuur die voorziet in een Raad van Bestuur en een Executive Committee. De Executive Committee draagt de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse operatie. De Raad van Bestuur bestaat uit algemeen directeur Pier Eringa, operationeel directeur John Voppen en financieel directeur Hans van Leeuwen. Naast de drie leden van de Raad van Bestuur bestaat de Executive Committee uit acht andere leden die de verschillende afdelingen en processen binnen ProRail vertegenwoordigen.

Executive Committee

Eerder dit jaar zijn waren al drie leden benoemd van de Executive Committee: Henk Bothof als directeur ICT, Wieneke Buurman als directeur Communicatie en Dimitri Kruik als directeur Procurement. Alleen de functie van directeur HR moet nog worden ingevuld. Die wordt op dit moment nog op ad interim basis vervuld.

Wouter van Dijk start op 15 augustus als directeur Vervoer en Dienstregeling en krijgt daarmee de verantwoording voor de capaciteitsverdeling op het spoor en de dienstverlening naar de vervoerders toe. Van Dijk was hiervoor director Logistics bij het Havenbedrijf Rotterdam en bekleedde daarvoor verschillende functies bij Europe Container Terminals. Bij het Havenbedrijf in Rotterdam was hij betrokken bij de integratie van Keyrail naar ProRail.

Directie

Ans Rietstra is op 1 augustus aangetreden als directeur Projecten en draagt daarmee de verantwoording voor de uitvoering van spoorprojecten. Dat zijn er jaarlijks ongeveer 1200. De afgelopen vier jaar was zij werkzaam als algemeen directeur stadsbeheer bij de gemeente Den Haag.

Karel van Gils startte op 1 augustus bij ProRail als directeur Assetmanagement. Hij was tot voor kort werkzaam als directeur techniek bij het Amsterdamse vervoerbedrijf (GVB) en daarvoor in verschillende functies bij NS. Hij wordt verantwoordelijk voor het onderhoud aan het spoor.

Roel Salden gaat op 19 september beginnen als de nieuwe directeur Verkeersleiding. Salden komt van Rijkswaterstaat en in zijn functie van directeur Wegverkeersmanagement heeft hij veel relevante werkervaring opgedaan.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Vier nieuwe directeuren moeten ProRail ‘slagvaardiger’ maken”

Antoine Berben|04.08.16|22:07

Alweer meer directeuren, het wordt echt tijd dat Pier ERINGA ontslagen gaat worden want als deze nieuwe mensen nu pas deze taken op moeten gaan pakken wil dat alleen maar zeggen dat ERINGA zelf nog niet eerder op dat idee kwam.
Dit lijkt overigens ook wel te kloppen gegeven het anti passagier beleid dat de organisatie in de afgelopen jaren telkens weer kenmerkte.
Pro Rail blijft een hopeloze organisatie en dient zo spoedig mogelijk te gaan worden opgedoekt inclusief de hele bestuurslaag!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.