Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Mansveld blijft bij besluit topsalaris nieuwe ProRail-directeur

Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu blijft bij het besluit om de nieuwe ProRail-directeur Pier Eringa een hoger salaris te geven dan de vastgestelde norm bij het spoorbedrijf. Eringa krijgt een basissalaris van 207.000 euro per jaar terwijl het vastgestelde maximumsalaris 188.000 euro is. Enkele partijen in de Tweede Kamer hadden kritiek geleverd op het hoge salaris, vandaar dat Mansveld haar besluit opnieuw bij de Tweede Kamer moest toelichten.

ProRail staat volgens de staatssecretaris in het kader van de Lange Termijn Spooragenda voor een grote verandering. De organisatie moet straks beter aansluiten aan de “hoge eisen” die aan de spoorwegen worden gesteld, vindt de bewindsvrouw.

Hoge eisen

“Deze opgave stelt hoge eisen aan de functie van president-directeur. Zowel de Raad van Commissarissen als ik zijn van mening dat wij, na een zorgvuldige selectieprocedure, met de heer Eringa de meest geschikte kandidaat hebben gevonden voor het vervullen van deze functie.”

“Niet alleen zijn ervaring met veranderingsprocessen telt daarbij, maar ook het feit dat hij hiermee zichtbare resultaten heeft behaald. Daarnaast vind ik zijn kennis van de spoorsector en ervaring met het werken binnen een complexe politiek-bestuurlijke omgeving van groot belang.”

Salaris

Mansveld wijst er daarnaast op dat de topman jaarlijks 30.000 euro inlevert bij zijn overstap van bestuursvoorzitter bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht naar ProRail. Eringa krijgt daarnaast geen bonus bij ProRail, heeft een lagere pensioenopbouw en neemt genoegen met een ontslagvergoeding van 75.000 euro. De in juli vorig jaar vertrokken directeur Marion Gout ontving een basissalaris van 188.000 euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Mansveld blijft bij besluit topsalaris nieuwe ProRail-directeur”

Sjaak van der Velden|28.01.15|12:28

Zijn ze nou helemaal gek geworden. Dan gaat hij toch lekker ergens anders werken; in de marktsector bijvoorbeeld. Hij gaat een bedrijf runnen dat van subsidies aan elkaar hangt. Het graaien in de publieke sector gaat dus met regeringssteun gewoon door.

Derk Van Dorth|29.01.15|14:27

Ik zou ook wel genoegen nemen met zo’n ontslagvergoeding als ik een andere baan zou hebben. Ik kan me voorstellen dat dit gewoon diefstal van de maatschappij genoemd wordt. (secr. CNV Vakgroep Spoorwegen, op pers. titel)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.