
Hervorming spoorstructuur België definitief
De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS. In de nieuwe structuur zal de treinmaatschappij uit de twee organisaties NMBS en Infrabel bestaan, zoals dat in Nederland ook is geregeld tussen de NS en ProRail.
De NMBS-holding, die nu onder meer verantwoordelijk is voor het personeel, verdwijnt. Het gaat om een plan van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette. Hij wil af van de huidige drieledige structuur van het spoorbedrijf. Die structuur werd in 2005 ingevoerd, maar heeft nooit gewerkt. Volgens de Belgische minister gingen de stiptheid en de klanttevredenheid achteruit en de schuld omhoog.
Nieuwe structuur
In de nieuwe structuur bestaat de treinmaatschappij uit spoorbedrijf NMBS en spoorbeheerder Infrabel. Dat is grotendeels vergelijkbaar met de taakverdeling tussen NS en ProRail.
Verder komt er één aanspreekpunt voor reizigers met opmerkingen over de stiptheid van treinen en netheid van stations. Voor het personeelsbeleid komt er een uitzendbureau dat werknemers ter beschikking stelt aan beide organisaties.
Personeel
Het personeel wordt ondergebracht in een soort secretariaat die wordt beheerd door Infrabel en NMBS samen. Dat betekent dat werknemers voor één werkgever blijven werken. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de vakbonden. Zij willen niet dat het personeelsbestand wordt opgesplitst zo schrijft De Standaard.
NMBS bestaat sinds 2005 uit drie delen: infrastructuurbeheerder Infrabel, exploitant van de treinen NMBS en de overkoepelende holding NMBS. Dit werd gedaan om tegemoet te komen aan EU-regels voor liberalisering van het spoorvervoer. Infrastructuurbeheerder Infrabel kwam er bij om er voor te zorgen dat ieder treinvervoerder een gelijke kans krijgt op het Belgische spoor.
Kritiek
Deze driedelige constructie bleek niet goed te werken en er was kritiek op de communicatie tussen de organisaties. Nu heeft de Belgische regering besloten om de NMBS-Holding op te doeken.
Het vervoer op het spoor en het beheer van de railinfrastructuur zijn in Nederland midden jaren negentig van elkaar gescheiden in in vervoersbedrijf NS en spoorbeheerder ProRail. Daarvoor waren zowel het beheer als de exploitatie van het spoor in handen van de Nederlandse Spoorwegen.
De overheid besloot destijds voor deze scheiding vanwege de nieuwe EU-regels en omdat dit voor marktwerking op het spoor zou moeten zorgen. In Nederland was er ook kritiek op de manier waarop deze organisaties met elkaar samenwerken.
Marieke van Gompel
Lees ook:
Eerste Kamer: overheid ging te ver bij splitsing NS en ProRail
EU: samenvoeging NS en ProRail niet mogelijk
‘Intensievere samenwerking ProRail en NS noodzakelijk’