Kuiken: Klein onderhoud weer in eigen hand nemen
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat ProRail een deel van het klein onderhoud weer in eigen hand moet nemen. Volgens Kuiken zou dat goed toegepast kunnen worden bij de problematiek rond het winterweer. Het Kamerlid was woensdag een van de sprekers bij de Dag van de Rail in Nieuwegein.

Volgens Kuiken is een logisch gevolg van de splitsing van NS en ProRail dat de kennis op afstand is gebracht bij ingenieursbureaus. “Het zou goed zijn als we een deel van het klein onderhoud weer in eigen hand nemen. Dat wordt nu uitbesteed. ProRail moet dat weer zelf gaan doen.”

Snel ingrijpen

Volgens het Kamerlid zou dat bijvoorbeeld kunnen bij de problematiek rond het winterweer. “Als ProRail het klein onderhoud in eigen hand houdt, kan er sneller worden ingegrepen. Dat moet in samenspraak met de NS gebeuren.”

Op 3 en 4 februari waren er grote problemen op het spoor met het winterweer door hevige sneeuwval. Met name wisselstoringen en storingen aan de bovenleiding op cruciale plekken veroorzaakten problemen. Tussen 5 en 14 februari werd er overgeschakeld op een uitgeklede dienstregeling en werd er een groot aantal treinen opgeheven.

‘Programma winterweer op het spoor’

Minister Schultz van Haegen concludeerde in het ‘Programma winterweer op het spoor’ dat zij naar de Kamer stuurde, dat de maatregelen die NS en ProRail de afgelopen jaren al hebben genomen om treinen ook met vorst en sneeuw te laten rijden, onvoldoende effect hebben gehad. In het programma kwam ze onder meer met aanvullende maatregelen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.