Station Haarlem

Nederlander woont op ruim 5 kilometer van treinstation

Nederlanders woonden in 2010 gemiddeld op 5,1 kilometer afstand van het dichtstbijzijnde treinstation. Die afstand is voor inwoners van Noord-Holland met gemiddeld 3,5 kilometer het kleinst.

In Zeeland moeten mensen gemiddeld 17,2 kilometer reizen om bij een treinstation te komen. Met name voor Zeeuws-Vlaanderen ligt het dichtstbijzijnde Nederlandse station op flinke afstand. Inwoners uit Sluis moeten bijna 60 kilometer afleggen om via de Westerscheldetunnel bij het station in Goes te komen. Daar staat tegenover dat een Belgisch treinstation een stuk dichterbij is. Op ongeveer 10 kilometer afstand ligt station Knokke.

Overstapstations

Belangrijke overstapstations liggen voor de gemiddelde Nederlander op 10,5 kilometer van hun woonhuis. Voor 23 procent van de Nederlanders maakt dat niet uit. Het dichtstbijzijnde station is ook een overstapstation.

De informatie over afstand tot treinstations en andere voorzieningen is afkomstig uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze zijn onder meer bestemd voor overheden, die ze kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun beleid.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.