De aftrap voor de werkzaamheden aan de Uithoornlijn

Reizigers Uithoorn met nieuwe tramlijn in klein half uur in Amsterdam

Dura Vermeer, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Uithoorn gaven maandag de officiële aftrap voor de aanleg van de nieuwe Uithoornlijn, de nieuwe tramlijn tussen Uithoorn en Amstelveen Westwijk. Met deze verbinding zijn reizigers vanuit Uithoorn in minder dan een half uur in Amsterdam. Naar verwachting rijden de eerste reizigerstrams in de zomer van 2024. 

De aanleg van de Uithoornlijn is onderdeel van de Amsteltram: de gehele tramlijn tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid. Naar verwachting is de hele Amsteltram in de zomer van 2024 in gebruik. De aanleg van de Uithoornlijn wordt gerealiseerd door de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Uithoorn en Amstelveen, de provincie Noord-Holland, de directie Bijzondere Projecten van de gemeente Amsterdam en aannemer Dura Vermeer.

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Uithoornlijn zijn vorig jaar gestart. Er werd onder andere een tijdelijke bus op- en afrit van de busbaan naar de Amsterdamseweg aangelegd, de grondlichamen voor het viaduct over de N201 zijn geplaatst en er is voorbelasting op verschillende plekken langs de spoordijk geplaatst. De ombouw van de busbaan naar een gecombineerde bus- en trambaan ging eerder deze maand van start.

Aanleg van Uithoornlijn onderdeel van Amsteltram

Dura Vermeer heeft een speciale aanpak om de hinder voor de omgeving, het verkeer en het openbaar vervoer in Uithoorn zo veel mogelijk te beperken. Volgens directeur Remko Uenk gebeurt dat door hinder aan de bron aan te pakken. “Bijvoorbeeld door palen niet te heien maar te boren, want boren geeft minder trillingen en minder geluidsoverlast. Ook veiligheid vinden we heel belangrijk. Daarom rijden we zo min mogelijk door de bebouwde kom en zoveel mogelijk over de spoordijk en de busbaan.”

Communicatie met de omgeving speelt een belangrijke rol in de projectaanpak. Zo zetten zowel het projectteam als het bouwbedrijf verschillende communicatiemiddelen in om bewoners en geïnteresseerden te informeren en de gelegenheid te geven het project te volgen en eventuele meldingen, suggesties, vragen of klachten direct door te geven.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Reizigers Uithoorn met nieuwe tramlijn in klein half uur in Amsterdam”

A Ab|27.05.22|09:28

Ze hadden er gewoon een buslijn van moeten maken, veel beter, goedkoper, sneller, veiliger, noem maar op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Reizigers Uithoorn met nieuwe tramlijn in klein half uur in Amsterdam | SpoorPro.nl
De aftrap voor de werkzaamheden aan de Uithoornlijn

Reizigers Uithoorn met nieuwe tramlijn in klein half uur in Amsterdam

Dura Vermeer, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Uithoorn gaven maandag de officiële aftrap voor de aanleg van de nieuwe Uithoornlijn, de nieuwe tramlijn tussen Uithoorn en Amstelveen Westwijk. Met deze verbinding zijn reizigers vanuit Uithoorn in minder dan een half uur in Amsterdam. Naar verwachting rijden de eerste reizigerstrams in de zomer van 2024. 

De aanleg van de Uithoornlijn is onderdeel van de Amsteltram: de gehele tramlijn tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid. Naar verwachting is de hele Amsteltram in de zomer van 2024 in gebruik. De aanleg van de Uithoornlijn wordt gerealiseerd door de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Uithoorn en Amstelveen, de provincie Noord-Holland, de directie Bijzondere Projecten van de gemeente Amsterdam en aannemer Dura Vermeer.

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Uithoornlijn zijn vorig jaar gestart. Er werd onder andere een tijdelijke bus op- en afrit van de busbaan naar de Amsterdamseweg aangelegd, de grondlichamen voor het viaduct over de N201 zijn geplaatst en er is voorbelasting op verschillende plekken langs de spoordijk geplaatst. De ombouw van de busbaan naar een gecombineerde bus- en trambaan ging eerder deze maand van start.

Aanleg van Uithoornlijn onderdeel van Amsteltram

Dura Vermeer heeft een speciale aanpak om de hinder voor de omgeving, het verkeer en het openbaar vervoer in Uithoorn zo veel mogelijk te beperken. Volgens directeur Remko Uenk gebeurt dat door hinder aan de bron aan te pakken. “Bijvoorbeeld door palen niet te heien maar te boren, want boren geeft minder trillingen en minder geluidsoverlast. Ook veiligheid vinden we heel belangrijk. Daarom rijden we zo min mogelijk door de bebouwde kom en zoveel mogelijk over de spoordijk en de busbaan.”

Communicatie met de omgeving speelt een belangrijke rol in de projectaanpak. Zo zetten zowel het projectteam als het bouwbedrijf verschillende communicatiemiddelen in om bewoners en geïnteresseerden te informeren en de gelegenheid te geven het project te volgen en eventuele meldingen, suggesties, vragen of klachten direct door te geven.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Reizigers Uithoorn met nieuwe tramlijn in klein half uur in Amsterdam”

A Ab|27.05.22|09:28

Ze hadden er gewoon een buslijn van moeten maken, veel beter, goedkoper, sneller, veiliger, noem maar op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.