Botsing tram en auto in Nieuwegein, bron: U-OV

Oorzaak tramontsporingen Utrecht ligt bij automobilisten, blijkt uit onderzoek

De drie aanrijdingen van het afgelopen voorjaar waar trams van U-OV bij betrokken waren, zijn stuk voor stuk het gevolg van automobilisten die door rood reden. Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerd onderzoek.

Bij de aanrijdingen ontspoorden de trams, met veel schade aan materiaal en infrastructuur als gevolg. De provincie Utrecht liet daarop onafhankelijk onderzoek uitvoeren. In het rapport wordt melding gemaakt van “verwijtbaar rijgedrag” van de betrokken automobilisten, die zoals gezegd door rood reden en de naderende tram ogenschijnlijk negeerden.

De trambestuurders hebben zich weliswaar aan de op de locatie geldende maximumsnelheid gehouden, maar konden desondanks met een noodstop de aanrijdingen niet meer voorkomen. De onderzoekers constateerden dat er met zowel de verkeerslichten als de seinen niets mis was.

Automobilisten waarschuwen voor de trambaan

Er waren door de provincie Utrecht reeds maatregelen gepland om automobilisten te attenderen op de trambaan, maar deze waren ten tijde van de aanrijdingen nog niet doorgevoerd. Dat zal nu versneld gebeuren. Zo komen er waarschuwingsinstallaties en volgt er mogelijk een proef met lichtsignalering. Daar is een bedrag van 750.000 euro gereserveerd. U-OV, de provincie en de gemeenten Utrecht en Nieuwegein buigen zich nog over aanvullende maatregelen.

Er is vooralsnog vijf miljoen euro aan schade aan de trams. Mogelijk kan dit bedrag nog verder oplopen als een van de tramstellen die in maart bij stadion Galgenwaard werd aangereden, total loss verklaard moet worden. De provincie probeert dit bedrag via een juridische procedure via de verzekering op de veroorzakende partij te verhalen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Oorzaak tramontsporingen Utrecht ligt bij automobilisten, blijkt uit onderzoek”

Teko Salverda|20.09.21|13:01

De eeuwige grammaticale fout: <>

Het is: TRAMSTELLEN, die WERDEN aangereden. In het vervolg van de hoofdzin is ‘moet’ wel correct.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.