metro-ret

RET schrapt metrolijn vanwege onderhoudsachterstand materieel

Foto: RET corporate

In Rotterdam rijden vanaf maandag geen metro’s meer tussen de stations Graskruid en Vlaardingen West. Vervoerder RET zegt niet over voldoende metrovoertuigen te kunnen beschikken om een betrouwbare dienstregeling te kunnen rijden. “Met minder voertuigen kunnen we een betrouwbaar aanbod van ritten bieden”, aldus RET.

Per maandag 13 september is metrolijn A tussen Binnenhof en Vlaardingen West “tot nader order” vervallen. Dit zorgt er volgens de RET voor dat op de andere lijnen met minder voertuigen een betrouwbare dienstregeling kan worden gereden. De afgelopen twee weken was er vaak sprake van plotselinge uitval omdat er minder metro’s beschikbaar zijn.

Strak in het jasje

Om de dienstregeling van voor corona te rijden, zijn 145 van de 166 metrovoertuigen nodig. Na afgelopen zomer zou al met minder materieel worden gereden als gevolg van het transitieprogramma en voertuigentekort. Dat aantal ligt nu met een kleine honderd voertuigen “nog een beetje lager”, legt woordvoerder Rolf Harbers uit. De RET zat volgens hem al “strak in het jasje” en door een samenloop van omstandigheden als gevolg van corona is het probleem alleen maar groter geworden.

Dat heeft drie redenen. Het ziekteverzuim onder monteurs ligt hoger dan normaal en door inreisbeperkingen kon de RET niet rekenen op de gebruikelijke extra externe inzet vanuit leveranciers. Daar komt bij dat de benodigde onderdelen voor reparatie en onderhoud als gevolg van de coronacrisis later worden geleverd. “We hebben normaal extra monteurs vanuit Duitsland die ook nieuwe mensen bij ons opleiden, daar konden we de afgelopen maanden niet over beschikken”, legt woordvoerder Diana van Stijn uit.

“We gaan nu in kaart brengen hoe we de achterstand zo snel mogelijk kunnen inhalen, maar we kijken hierbij vooral naar de zekerheid waarmee we een betrouwbare dienstregeling kunnen garanderen. Daarom noemen we ook nog geen deadlines. Het zou mooi zijn als we terug kunnen naar de dienstregeling van 30 augustus, daarna kijken we naar uitbreidingen en de toekomst.”

Ergernis wegnemen

De vervoerder erkent dat het bijzonder vervelend is dat de dienstregeling juist wordt versoberd nu de reizigersaantallen zich herstellen. Maar afgelopen weken was er dus veel sprake van plotselinge rituitval en kortere metro’s, met ergernis onder reizigers tot gevolg. Daarom is een voorspelbare, versoberde dienstregeling verkozen boven een reguliere dienstregeling met uitval.

Dat neemt niet weg dat reizigers hiervan nadelen zullen ondervinden. Metrolijn A rijdt van maandag tot en met zaterdag – en vanaf 3 oktober ook op zondag – niet meer tussen Graskruid en Vlaardingen West. Er rijdt wel vier keer per uur een pendelmetro tussen Binnenhof, Romeynshof en Graskruid. Lijn A overlapt voor een groot deel de lijnen B en C, waardoor reizigers vanaf Graskruid hun reis kunnen vervolgen met een extra overstap.

De geschrapte lijn zorgt er wel voor dat tussen Capelsebrug en Schiedam Centrum twee in plaats van drie keer per tien minuten wordt gereden. Verder rijden er, net als de afgelopen twee weken, twee in plaats van drie geschakelde voertuigen op lijn C.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “RET schrapt metrolijn vanwege onderhoudsachterstand materieel”

asierts|13.09.21|11:27

Na het giga-debacle ‘Ombouw Hoekselijn’ is hiermee definitief helder dat na NS, ProRail en de overheid ook de RET is besmet met het vakinhoudsloze managementmodeldenken. Allerlei zaken die vroeger gewoon goed gingen, gaan nu zomaar ineens fout. En nu gaan diezelfde managers dit issue wel weer effe managen met behulp van damage control, noodplannen, communicatie en persvoorlichting. Welkom in 2021…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.