Een metrostation in New York komt onder water te staan als gevolg van de storm Ida, foto: ANP

Metro’s vast in New York City vanwege overstromingen door Ida

In New York is het metroverkeer stil komen te staan door overstromingen die zijn ontstaan door de nasleep van de orkaan Ida. Die zorgde zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade. De autoriteiten hebben een waarschuwing afgegeven voor voor plotselinge overstromingen. In New Jersey werd een “grote en extreem gevaarlijke” tornado waargenomen.

De metro’s zijn in New York City stopgezet omdat stations zijn ondergelopen vanwege de zware regenval. Een aantal metro’s staan vast tussen stations, maar het metronetwerk schrijft dat niemand in gevaar is. “Als je vast zit in een metro, blijf dan in de wagon, dat is de veiligste plek tenzij de conducteur iets anders meldt”, schrijft de het metronetwerk op Twitter. Op beelden op sociale media is te zien hoe metrostations in de stad zijn ondergelopen.

Noodtoestand

De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, heeft woensdagavond de noodtoestand uitgeroepen. “Dit is een historische gebeurtenis”, zegt De Blasio, die spreekt over recordhoeveelheden regen en gevaarlijke situaties op de wegen. Meerdere automobilisten zouden vast zijn komen te zitten vanwege het snel stijgende water. “Zoveel regen komt in deze regio niet vaak voor, we zouden daardoor dodelijke overstromingen zoals afgelopen week in Tennessee kunnen zien”, vertelt meteoroloog Brandon Miller aan CNN.

Waarschuwingen voor tornado’s waren woensdag van kracht in de staten Pennsylvania, New Jersey en Delaware. “Dit is een levensbedreigende situatie, rondvliegend puin kan dodelijk zijn”, aldus de Amerikaanse weerdienst. De kans dat de storm ook in New York tornado’s veroorzaakt is aanwezig, al lopen de voorspellingen daarover nog uiteen.

Intussen is er in sommige delen van New Jersey volgens CNN al 10 tot 20 centimeter regen gevallen. De gouverneur van de staat, Phil Murphy, heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege tropische storm Ida. “Ga niet de weg op, blijf thuis en blijf veilig”, aldus Murphy. Zeker 57.000 huishoudens in de staat zitten volgens The New York Times zonder stroom.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.