Tram, HTM, Den Haag

HTM start aanbesteding nieuwe trams

HTM heeft groen licht gegeven voor de Europese aanbesteding van nieuwe trams. De nieuwe trams gaan de rood-beige trams (GTL) vervangen die op dit moment op de lijnen 1, 6, 12 en 16 rijden. De aanbesteding betreft de aanschaf van 50 trams met een optie voor extra trams.

De investering in het Haagse tramsysteem bedraagt in totaal 462 miljoen euro. “Dat geld is niet alleen bestemd voor de aanschaf van de trams, maar ook voor onder andere het aanpassen van de infrastructuur, het toegankelijk maken van de halten en de nieuwe stallingslocatie”, meldt algemeen directeur ad interim Bruno Bruins van HTM.

402 miljoen euro wordt betaald door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), 45 miljoen euro door de gemeente Den Haag en 15 miljoen euro door HTM. “We verwachten meer reizigers in ons openbaar vervoer en wij zijn dan ook blij dat onze opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Den Haag daarin investeren. Met nieuwe, ruime en toegankelijke trams hebben we meer capaciteit”, aldus Bruins.

Vervanging trammaterieel

Bruins: “Onze GTL-trams zijn 40 jaar oud en daarmee is het einde van hun levensduur in zicht. Daarnaast zijn ze vanwege hun instap niet toegankelijk voor onze reizigers die bijvoorbeeld gebruik maken van een (elektrische) rolstoel.”

De aanbesteding omvat de aanschaf van 50 trams met een optie voor extra trams. “We houden rekening met de huidige situatie. We weten niet in welk tempo de groei van het aantal reizigers zich de komende jaren manifesteert, mede in het licht van grote woningbouwopgaven voor Den Haag en omgeving. De optie biedt ons dus de mogelijkheid om uit te breiden. Wij verwachten in de loop van volgend jaar daarover een besluit te kunnen nemen.”, aldus Bruins.

Naar verwachting zullen de nieuwe trams in 2026 gaan rijden.

Lees ook:

MRDH investeert 402 miljoen euro in tramnet

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.