Directeur Innovatie en Technologische vernieuwing Karel van Gils van ProRail

SpoorProTV: testritten Utrecht-IJsselstein, waterstoftrein en energiemeters

Op tramlijn 61 tussen Utrecht Centraal en IJsselstein-Zuid vinden deze week de laatste testritten plaats met Urbos 100-trams van leverancier CAF. Als deze testritten positief verlopen, dan kan de dienstregeling van start. Communicatieadviseur OV Ron van Dopperen van de provincie Utrecht vertelt over het verloop van de proeven en de aankomende koppeling van de verbinding naar de Uithof.

De trams hadden al eerder moeten gaan rijden, maar door een storing op 1 maart moet er ook deze week nog worden getest. Hierbij is een tram bij de eindhalte IJsselstein-Zuid doorgeleid naar een reeds bezet spoor waar een andere  tram stond te wachten. Bij de halte is een aanpassing gemaakt en als de proeven goed verlopen, kan de dienstregeling van start gaan.

Bekijk hier straks de uitzending:

Goederentreinen scannen en waterstoftrein

Verder in de uitzending een interview met directeur Innovatie en Technologische Vernieuwing Karel van Gils van ProRail. Hij vertelt over een proef waarbij goederenwagons bij binnenkomst op spooremplacement Moerdijk worden gescand door camera’s en sensoren. Het systeem leest de wagennummers en informatie met de inhoud van de trein uit. Binnenkort verschijnt er een eindrapport over de pilot. De directeur vertelt in de uitzending over de eerste resultaten en het vervolg.

Daarnaast gaat Van Gils in op proeven met waterstoftreinen. In Groningen werden begin 2020 proefritten gemaakt met een waterstoftrein. En de provincie Groningen heeft bekendgemaakt tegen 2024 waterstoftreinen in te willen zetten. Hij licht toe wat er nog meer op stapel staat.

Energieverbruik treinen

Ook komt energiemanagement-deskundige Bart van der Spiegel van Infrabel aan het woord. Hij geeft een update over de invoering van een datacollectie-systeem voor het energieverbruik van treinen. Hij vertelt hoever de diverse Europese landen zijn met de invoering van dit systeem. Ook legt hij uit welke voordelen de uitwisseling van data over het energieverbruik heeft voor spoorbeheerders en spoorvervoerders.

Zowel Karel van Gils als Bart van der Spiegel geven een presentatie tijdens RailTech Europe, waarbij zij nog dieper ingaan op deze materie.

SpoorProTV

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Abonneer je op ons kanaal en krijg automatisch een melding zodra er een nieuwe video online staat.

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.