De IJtramstalling van de GVB

Vernieuwde IJtramstalling Zeeburgereiland Amsterdam geopend

De Amsterdamse wethouder van Verkeer en Vervoer, Sharon Dijksma, heeft deze week de uitgebreide en vernieuwde IJtramstalling geopend. Voor het stallen van de lange gekoppelde trams van tramlijn 26 was uitbreiding van de stalling op Zeeburgereiland noodzakelijk. Nu de stalling is aangepast kunnen er 32 trams in plaats van 18 trams staan. Dura Vermeer heeft de lijn hiervoor geschikt gemaakt.

Met de opening van de stalling is ook het officiële startsein gegeven voor de gefaseerde uitrol van het gekoppeld rijden op lijn 26. Vanwege de drukte op deze tramlijn, zorgt het gekoppeld rijden voor meer capaciteit en biedt ook ruimte voor verdere groei.  “Dit is de lijn die naar de toekomst rijdt, naar een nieuw deel van de stad. En ook de toekomst heeft. Want het is een van de drukste lijnen van de stad”, vertelde wethouder Sharon Dijksma bij de opening. Dijksma maakte bij de opening een rondje met een gekoppelde tram.

Sporenlay-out

Naast de uitbreiding van de stalling, zijn ook de sporenlay-out en  bovenleidingen aangepast. Verder zijn een wasstraat voor trams en zandvulinstallatie gebouwd. De zandvulinstallatie is bedoeld om gladheid op het spoor tijdens het remmen tegen te gaan.

Ad interim-directeur Mark Lohmeijer van GVB, is trots op de samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam, GVB, MET en Dura Vermeer.  “Als je samen je schouders eronder zet, dan loopt het ook goed. Dat was ook nodig. Want het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je moet toch even een terrein inpassen in de omgeving – en je moet het maar voor elkaar krijgen.”

De komende weken worden de laatste werkzaamheden verricht voordat alle 32 trams tegelijk kunnen rijden op lijn 26 en in de stalling kunnen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.