Transport van de 15G-trams van het GVB

Eerste 15G-tram in blauw-witte kleurstelling arriveert in Diemen

Op de Hoofdwerkplaats Railmaterieel (HRM) in Diemen is donderdagnacht de negentiende 15G-tram aangekomen. De tram komt uit een van de Spaanse CAF-fabrieken en is vanuit de haven Santander per boot naar Zeebrugge vervoerd. Van daaruit werd het voertuig per vrachtwagen verder naar Diemen vervoerd. Het is het eerste voertuig met de GVB-kleurstelling blauw/wit.

GVB heeft in totaal 63 trams bij de Spaanse fabrikant CAF gekocht, met een optie tot 60 extra trams. De eerste 15G-trams gaan vanaf december dit jaar in de dienstregeling rijden. De eerste tramverbinding waar de voertuigen in de reizigersdienst gaan rijden is de vernieuwde Amstelveenlijn, lijn 25. Vanaf 2024 rijden de trams op de Uithoornlijn. Om die reden heeft een deel van de 63 nieuwe trams een R-net kleurstelling.

Trammaterieel

De nieuwe 15G-trams rollen sinds 2019 stapsgewijs van de band vanuit de fabrieken in Spanje. Zodra in een CAF-fabriek in Zaragoza of Beasain een nieuwe 15G tram klaar is, wordt het voertuig op transport naar Nederland gezet. In mei 2020 ondertekenden GVB en CAF het contract voor nog eens 9 extra 15G trams (een deel van het optiepakket). Dit is een gevolg van een uitgebreide analyse door GVB en Vervoerregio Amsterdam naar de behoefte aan tramvoertuigen in de komende jaren.

Transport van de 15G-trams van het GVB

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.