Een metrostation naast de Big Ben in Londen, foto: ANP

Toch nog grote drukte in Londense metro ondanks maatregelen

De strenge nieuwe maatregelen waarmee de Britse regering verspreiding van het coronavirus wil tegengaan, hebben dinsdag geleid tot verwarring. Metrotreinen zaten in Londen nog vol en de politie kreeg volgens de BBC veel vragen van mensen die wilden weten wat precies is toegestaan.

De Britse premier Boris Johnson had zijn landgenoten maandagavond laten weten dat hun bewegingsvrijheid de komende weken wordt ingeperkt. Meer dan 27 miljoen mensen keken naar de toespraak waarin hij de bevolking opdracht gaf thuis te blijven. Zo moet worden voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt door het groeiende aantal coronapatiënten.

Maatregelen

De Britten mogen volgens Johnson alleen nog van huis om te werken als dat “absoluut noodzakelijk” is en thuiswerken niet tot de mogelijkheden behoort. Ook kunnen mensen nog de deur uit om bijvoorbeeld eten te kopen of als ze medische redenen hebben. Er lijkt onder de bevolking veel draagvlak te zijn voor die aanpak. Uit een peiling van YouGov kwam naar voren dat 93 procent van de Britten de maatregelen steunt.

Toch doken dinsdag op sociale media beelden op van grote drukte in de metro. Mensen stonden daar dicht op elkaar. Minister Matt Hancock van Volksgezondheid riep burgers op zich aan de regels te houden. “De maatregelen zijn geen advies. Het zijn regels en die worden gehandhaafd, onder meer door de politie”, waarschuwde hij. De oppositie klaagt dat de regering zelf schuld heeft aan de verwarring. “De overheid moet dringend met duidelijkere richtlijnen komen over wie wel en niet mogen gaan werken”, zei Rebecca Long-Bailey van de linkse Labourpartij. “Niemand moet gevraagd worden om te komen werken als ze geen essentiële rol hebben in deze crisis.”

Eerder besloot het stadsbestuur van Londen al om 40 metrostations te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.